Kvůli omikronu chtějí výrobci vakcín zrychlit očkování. „Posilující dávka už po třech měsících,“ říká šéf firmy, jejíž vakcína je nejrozšířenější

Povinné očkování profesních skupin zavádí i v Německu. Zvažují i všeobecnou očkovací povinnost. Podle tamního ministra zdravotnictví to sebou nese i pokuty pro odmítače.

i Zdroj fotografie: Raimond Spekking / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nová koronavirová varianta omikron, kterou poprvé odhalili v jižní Africe, hatí původní plány výrobců vakcín. Mění se počet dávek i délka období, po které budou očkovací látky proti covidu-19 chránit. Nejpoužívanějším očkovacím preparátem v Česku je vakcína Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech. Podle šéfa BioNTechu Ugura Sahina bude třeba posilující dávku aplikovat už po třech měsících. Omikorn má neobvykle vysoký počet mutací, proto podle vědců představuje velké riziko.

Možná budou stačit dvě dávky

Třetí dávka vakcíny bude účinná i na variantu omikron, jež se vyskytla už i v Česku. Podle výsledků prvních testů by vakcína Comirnaty měla při třech dávkách poskytovat vysokou úroveň ochrany proti omikronu. Společnosti to uvedly ve středu s tím, že nevylučují, že další testování může ukázat, že účinný proti vážnému průběhu nemoci je i režim dvoudávkový, píše Echo24. Sahin však přesto doporučuje začít podávat třetí dávky už po třech měsících.

Ve většině zemí, včetně Česka, jsou posilující třetí dávky vakcíny aplikovány po pěti až šesti měsících. Po třech měsících o ni mohou žádat chronicky nemocní a lidé starší 40 let ve Velké Británii. Konsorcium dvou farmaceutických firem, které spolupracují na vývoji covidové vakcíny, zároveň v prohlášení uvedlo, že pracuje na vývoji očkovací látky namířené konkrétně proti variantě omikron. Dostupná by měla být v březnu 2022.

37krát slabší reakce, než u delty

Němečtí experti se domnívají, že dvě dávky stávající vakcíny nebudou na omikron stačit. „Nevypadá to dobře pro dvakrát očkované. Třetí dávka je nutná,“ píše na twitteru berlínský virolog Christian Drosten. Dvě dávky očkování nevedou podle Sandry Ciesekové z univerzity ve Frankfurtu k tak silné obrané reakci proti omikronu jako proti jiným variantám koronaviru. Podle ní je protilátková reakce až 37krát slabší ve srovnání s tím, jak dobře očkování funguje proti variantě delta. To připouštějí i farmaceutické firmy.

Podle nich třetí dávka zvyšuje hladinu neutralizujících protilátek na 25násobek a dostává ji na podobnou úroveň jako dvoudávkový režim při prvotní klinické studii. „S přihlédnutím k omikronu zatím nelze brát dvě dávky vakcíny za ukončenou vakcinaci s dostatečnou ochranou,“ cituje Sahina deník Handelsblatt. Německo zavádí povinné očkování pro vybrané profese. Zvažuje i všeobecnou očkovací povinnost. Podle nového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha nebude nutné posílat neočkované do vězení. Zavedení pokut je ale nevyhnutelné.

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články