Papeže Františka naštval návrh evropské komisařky týkající se Vánoc. EU přirovnal k nacistům

Evropská komise se dlouhodobě snaží být korektní. Některá opatření, se kterými zastánci této linie přicházejí, ale mnozí považují za více než přehnaná.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Papež František se nebývale ostře vyjádřil na adresu Evropské unie. Nebo spíše na návrh vyhlášky, se kterou před nedávnem přišla eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová. Jinak velmi umírněná hlava katolické církve použila tvrdou kritiku a dokonce přirovnání k nacismu. Příručka obsahuje návrhy, jako vypustit slovo Vánoce a další, které by si někteří lidé mohli spojovat s křesťanstvím.

Tohle již zkoušely diktatury

„To je něco, co v minulosti nefungovalo. Mnoho diktatur se snažilo tyto věci zavést. Mám na mysli Napoleona, nacisty nebo komunisty,“ citoval papeže Františka CNN Prima News. Podle něho by měla být Evropská unie opatrná, aby se nevydala cestou ideologické kolonizace. Domnívá se, že by to následně mohlo vést k rozdělení států a jejímu krachu. Křesťanství je v Evropě stále nejsilnějším náboženstvím.

iZdroj fotografie: Ray Attard / Creative Commons / CC BY-SA
Helena Dalliiva

„Evropská unie musí respektovat vnitřní strukturu a odlišnosti každé členské země, a ne se je snažit unifikovat. Nemyslím si, že to budou dělat. Nebylo to jejich záměrem. Ale je třeba mít se na pozoru, protože občas se vytasí s projektem jako byl tenhle,“ dodal podle Novinek papež. Ozvali se ale i někteří evropští politici, především z Itálie

Příručka, má třicet stran. Měla být materiálem, který nabádal evropské úředníky, jaký neutrální jazyk v komunikaci používat, aby nevyvolával některé negativní reakce. Vyhněte se předpokladům, že je každý křesťanem. Ne každý slaví křesťanské svátky a ani všichni křesťané neslaví svátky ve stejné dny. Ve větách typu ‚vánoční čas může být stresující‘ použijte raději ‚sváteční čas‘,“ nabádal například.

Špatné je i křestní jméno

Eurokomisařka materiál předložila již v říjnu, ale dostal se na světlo díky italským novinářům. Kromě kontroverzního vypuštění Vánoc navrhuje, aby se při oslovování nepoužívaly termíny jako dámy a pánové, ale jen neutrální jako vážení kolegové. Evropští úředníci by prý také neměli používat termín křestní jméno, ale nahradit ho například anglickými termíny first name nebo forename.

iZdroj fotografie: Pixabay
Křest dítěte

Dalliová po kritice materiálu příručku stáhla. Plánuje, že ji změní, aby nevyvolávala takové kontroverze. „Ohledně některých příkladů uvedených v Pokynech pro inkluzivní komunikaci byly vzneseny námitky, což je u takových materiálů zvykem. Pracujeme na tom, abychom je v aktualizované verzi zohlednili,“ prohlásila eurokomisařka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články