Pirát Peksa si stojí za tím, že STAN porušili koaliční smlouvu. Sám přitom vyzýval ke kroužkování

Analýza Pirátů došla k závěru, že na volebním neúspěchu se podílel koaliční partner. Pirátský europoslanec Peksa s tím souhlasí, naopak senátor za STAN Hraba to odmítá.

i Zdroj fotografie: Facebook / s vědomím Mikuláše Peksy
                   

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) si v rozhovoru pro Radiožurnál stál za tím, že analýza uvedla mnoho příkladů, kdy zástupci hnutí STAN vyzvali voliče ke kroužkování svých kandidátů. Zmínil v té souvislosti samotného předsedu Starostů Víta Rakušana, který v den voleb vyzval k podpoře své asistentky. Tím mělo dojít ze strany STAN k porušení koaliční smlouvy. To však naprosto odmítl senátor Zdeněk Hraba (STAN), protože Rakušan nevyzýval ke kroužkování své osoby.

Výzvy k voličům na obou stranách

Podle senátora Starostů Peksa rovněž podpořil Pirátské kandidáty, protože koaliční smlouva umožňovala mikrotargeting na obou stranách. To Peksa sice přiznal, nicméně zdůraznil, že tak učinil v momentě, kdy měl pocit, že koaliční smlouva z tohoto hlediska ztratila význam. „Koaliční smlouva se stala de facto cárem papíru, takže nezbývalo, než se bránit všemi dostupnými prostředky,“ řekl. Za své jednání se europoslanec nestydí.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Vít Rakušan

Koaliční smlouva by podle Hraby měla být dál předmětem jednání. Zveřejňování analýz tohoto typu, které navíc vznikly narychlo, však nepovažuje za správné. Má za to, že to narušuje vzájemnou důvěru. Zároveň souhlasí s tím, že je třeba si vzájemně říct, co se stalo a proč. Peksa se ale k celé situaci staví odlišně. Piráti by se podle něj měli zamyslet, jestli chtějí s hnutím STAN uzavírat další koaliční smlouvu. Nedá-li se na koaličního partnera spolehnout, tak je sebevražda s ním uzavírat další dohody,“ řekl s odkazem na vládní angažmá Pirátské strany.

Budou Piráti vládnout?

Koaliční partneři se připravují na vládnutí s trojkoalicí Spolu. Piráti mají mít tři ministerská křesla za situace, kdy mají pouhé čtyři poslance. Starostové by měli mít čtyři ministerstva při 33 poslaneckých mandátech. Senátor Hraba spolupráci s Piráty na vládní úrovni vítá v případě, že bude panovat shoda v základních tématech. Odmítá ale jakékoliv rozepře.

iZdroj fotografie: s vědomím Ivana Bartoše / Facebook
PirSTAN a SPOLU

Pokud se však Piráti rozhodnou odejít do opozice, podle Hraby by to muselo být dojednáno v rámci koalice. K této možnosti se Peksa staví o mnoho ostřeji. „I v životě lidském se stává, že se dva lidé, kteří si slibovali věrnost až do smrti, dostanou do situace, kdy jediným řešením je rozvod. Taková situace často nastává, pokud jeden z partnerů toho druhého podvede,“ srhnul euposlanec pro Radiožurnál.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články