Podle Cyrila Svobody už Zeman nemá sílu být hlavou státu. Měl by přemýšlet o opuštění funkce, řekl

Prezident Miloš Zeman byl na podzim opakovaně hospitalizován v nemocnici a uvažovalo se o zbavení ho pravomocí kvůli jeho dlouhodobému nedobrému zdraví.

i Zdroj fotografie: Uživatel Chmee2 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Prezident Miloš Zeman několik týdnů avizoval, že se mu nelíbí jeden z kandidátů na ministra nové vlády Petra Fialy. Nakonec potvrdil spekulace, že se jedná o Piráta Jana Lipavského a tvrdil, že ho nebude jmenovat. Premiér Fiala na tom trval a pohrozil hlavě státu i kompetenční žalobou. Prezident nakonec k překvapení mnohých obrátil. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody mu ale ani nic jiného nezbývalo.

Věděl, že koalice mu může odebrat pravomoci

„Možná si uvědomil, že může koalice kdykoliv hlasovat pro aktivaci ústavního článku 66 o odebrání pravomocí prezidentovi. Kdybych byl na místě Zemana a bylo to opravdu tak, okamžitě bych rezignoval. Konflikt byl tak ostrý, že nevidím nic nového, co by situaci změnilo,“ okomentoval pro CNN Prima news situaci Svoboda. Podle něho není jasné, jestli Fiala se Zemanem uzavřeli na schůzce, po které prezident změnil názor, nějakou dohodu. Domnívá se, že pokud ano, tak se její podrobnosti nikdo nedozví.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Karel Schwarzenberg

To, že k vítězství Petra Fialy pomohl především vývoj událostí, označil na DVTV i další bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něho prezident couvl, protože pochopil, že neexistuje jiná cesta. „Necouvl by, kdyby pro sebe viděl ještě jiné možnosti. Ale ty už nejsou,“ prohlásil. Souhlasí, že existovala i cesta riskovat kompetenční žalobu, ale domnívá se, že prezidentovi poradci řekli, že má malou šanci vyhrát. „Vypadal by jako nerozumný dědek. Tak to raději vzdal včas, kdy z toho řekněme ještě dobře vyklouzne,“ dodal.

Prezident může popřít sám sebe

Svoboda se dokonce domnívá, že situace ukázala, jak je prezident slabý. Měl by se proto raději vzdát své funkce. „Přál bych Zemanovi, aby odešel jako člověk, který má pevné slovo. Charles de Gaulle také rezignoval po prohraném referendu. Prezidentovi příznivci si ho chtějí vážit. To budou jen tehdy, když uvidí, že je to člověk pevného postoje. Mohou přijít další rozhodnutí, kde popře sám sebe. Příkladem je jmenování docenta Eichlera soudcem,“ tvrdí.

Prezidentský mandát Miloše Zemana skončí na začátku roku 2023. Podle Svobody by ale bylo lepší odejít dříve. I kauzu kolem Lipavského totiž vnímá jako smutný příběh člověka, který něco avizuje a pak o 180 stupňů otočí. „Je to otázka lidské důstojnosti. Říkám to se vším respektem k Miloši Zemanovi a přál bych si, aby jeho konec byl spjat s tím, že má sílu. Ne aby dělal jen to, co se mu přinese – a on to bez vůle podepíše,“ vysvětlil svůj názor.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články