Podnikatel posílal stovky tisíc do Zemanovu fondu. Vzápětí Hrad oznámil, že mu udělí vyznamenání

Nadační fond Miloše Zemana obdržel krátce před vyznamenáním Miroslava Černoška přes půl milionu korun. Peníze přišly od spolku, který je financován z veřejných financí pod vedením samotného Černoška.

i Zdroj fotografie: Globe Media/Reuters
                   

Spolek Tenisový klub Prostějov je financován z veřejných peněz, zároveň je ale v milionových ztrátách. Přesto se tento spolek za loňský rok stal hned po samotném prezidentovi nejštědřejším dárcem Nadačního fondu Miloše Zemana. Klub do fondu poslal jen za podzim minulého roku přes půl milionu korun.

První a poslední příspěvek

Z přehledu darů zjistily Hospodářské Noviny, že do fondu klub sportovního podnikatele Miroslava Černoška poslal během loňského října a listopadu nejdříve 400 tisíc a o měsíc později dalších 150 tisíc korun. Přehled darů je průběžně zveřejňován na stránkách Nadačního fondu Miloše Zemana. Peníze spolek připsal na účet fondu ve stejné době, kdy Hrad zveřejnil, že si právě Černošek má převzít státní medaili Za zásluhy.

iZdroj fotografie: Kancelář prezidenta republiky
Miloš Zeman

Prostějovský tenisový klub přitom nikdy předtím do fondu nepřispěl. Výše daru je navíc neobvykle vysoká. Zřizovatel fondu, kterým je samotný prezident Miloš Zeman, je zvyklý spíše na příspěvky v řádu stokorun či tisícikorun. Někdy také na vtipálky, kteří mu například několikrát za den posílají vždy po jednom halíři.

Mezi asi třiceti přispěvateli měsíčně je i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Pravidelně přispívá 4000 korun. Další člen bankovní rady ČNB Aleš Michl posílá zase tisícovku měsíčně. Sám prezident každý měsíc posílá 60 tisíc korun. Fond z těchto peněz podporuje třeba ohrožené děti prostřednictvím projektu Klokánek.

Záhadné dary

Co tedy vedlo spolek Tenisový klub Prostějov k neobvykle vysokému daru? O tom Černošek i jeho okolí mlčí. Pouze odkazují jeden na druhého. „O tom já vůbec nevím, netuším, já pouze rekreačně hraji tenis. Nezlobte se, o tomhle já teď nebudu mluvit, zkuste pana Cibulce,“ reagoval předseda správní rady tenisového klubu Oldřich Dostál. Mluvčí sportovní agentury TK Plus Tomáš Cibulec, však stejně jako samotný Černošek nereagoval.

iZdroj fotografie: S vědomím Jaroslava Faltýnka / Twitter
Jaroslav Faltýnek

V říjnu 2020 vyvolal zájem článek webu iRozhlas, který rozkryl způsob nakládání se sponzorskými dary, které přes Černoškovu firmu Česká sportovní tekly do Českého olympijského výboru, uvedly Seznam Zprávy.

Hlavním partnerem klubu je Agrofert. Černošek má navíc blízko k muži číslo dva ve hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi, který řadu let působil v představenstvu Agrofertu. Navíc byl Černošek údajně prostředníkem mezi Faltýnkem a Feixem v jejich jednáních týkajících se kauzy mýtného systému. Pohybuje se tedy v okruhu lidí, okolo kterých se točí spousta kauz. Otázkou zůstává, zda si Černošek zmíněnou medaili „odkoupil“ či je pouze štědrým dárcem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články