Stát odmítl všechny žádosti podnikatelů o odškodnění za covidová nařízení. Existuje už jenom jedna možnost, jak mohou získat své peníze zpět

Podnikatelé odškodnění za škody z dob nouzového stavu jen tak neuvidí. Ministerstvo vnitra zamítlo všechny žádosti a najalo si externí právníky za bezmála třicet milionů korun.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ministerstva vnitra a zdravotnictví aktuálně evidují kolem 900 žádostí o odškodněné za bezmála 16 miliard korun. Již koncem února Ministerstvo vnitra odmítlo všechny náhrady škody s tím, že podnikatelé se mohou soudit. Informace vyplývala z dopisu, který Jan Hamáček tehdy poslal předsedům smluvních stran a k dispozici ho měl server E15. Ani v této době vláda žádná odškodnění neplánuje a s podnikateli se soudí.

Stát není povinen platit

Na jeden z mnoha případů poukázal internetový deník Forum24. Moravský velkoobchod s čerstvým ovocem dodával potraviny zejména do škol. Jelikož zákazníci zrušili objednávky, byznys se jim propadl na nulu a jídlo se zkazilo. Již v září 2020 firma podala žádost o odškodnění podle krizového zákona. Požaduje jen náhradu škody (cca 600 tisíc korun), nikoli však ušlého zisku. I tak jejich žádost neuspěla.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žádost

Ředitelka právního ústavu odboru ministerstva vnitra Ivana Pecháčková uvedla, že Česká republika není povinna požadované plnění poskytnout. Paragraf říká, že stát je povinen nahradit škodu v souvislosti s krizovými opatřeními, podle ministerstva se to však netýká covid-19. Nejvyšší ústavní soud postupně označil za nezákonné např. uzavření restaurací či obchodů. Vláda se však odvolává na rozhodnutí, v němž je uvedeno, že stát nezodpovídá za škody způsobené předpisy, které byly shledány jako nezákonné.

Místo odškodnění platí právníky

Celou situaci tak budou muset vyřešit už tak zahlcené soudy. Podle právníka Aleše Klecha je postup odškodňování nastaven tak, že není spravedlivý a slouží k obstrukcím. „Je to jak Hlava 22. Stát nutí žadatele k nákladnému vymáhání svých nároků, ministerstva si žádosti neustále postupují. Vše následně dojde k zahlceným soudům, kde žadatele čeká několik kol odvolání s cílem ho unavit a odradit,“ uvedl právník.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soudní líčení

Ministerstvo vnitra posoudilo kolem 530 žádostí, ministerstvo zdravotnictví kolem 300. Výsledek je stejný, k žádnému odškodnění nakonec nedošlo. Většina žadatelů se proto obrátila na soud. Kvůli tomu si stát musel najmou externí právníky za zhruba 30 milionů korun. Platit lidem nehodlá a radši peníze utratí za soudní spory. Hlavním argumentem státu je, že skutečným původcem škody nejsou opatření, ale koronavirus.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články