Podvod jako hrom: Muž si od lidí nechával platit za to, že se místo nich naočkoval proti covidu. Denně dostal až deset dávek. Co se mu stalo překvapilo i zdravotníky

Na neobvyklý způsob, jak si poměrně bez práce vydělat peníze, přišel vynalézavý muž z Nového Zélandu. Nechal si píchnout až deset dávek vakcíny proti covidu denně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O tento neobvyklý byznys byl mezi odpůrci očkování docela zájem a tak se měl „pan podnikatel“ co ohánět. V jeden den tak musel obejít několik vakcinačních center a dostal až deset očkovacích dávek. Na podvod se samozřejmě nakonec přišlo. Muž je teď vyšetřován a hrozí mu také trest. Tamní ministerstvo zdravotnictví o všem ví a věc bere velmi vážně. Informoval o tom server Echo24.

Podvodník naštěstí z desítek očkovacích dávek vyvázl bez újmy na zdraví

Rozhořčení vyjádřila například vakcinoložka Helen Petousis-Harrisová, podle které je podobné jednáníneobyčejně sobecké a zneužívající někoho, kdo potřebuje peníze.“ Paradoxně jsou na tom hůře podle ní ti, kteří se vakcíně vyhnou a hrozí jim těžký průběh covidu. Daný muž by v ohrožení být neměl, ale měl by očekávat běžnou imunitní reakci lidského těla jako bolesti hlavy a horečky, i když se silnějším průběhem.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Na Novém Zélandu je proočkovanost obyvatelstva kolem 90 procent. Lidé tam však nemusí v očkovacím centru nijak prokazovat svou identitu, což tento podvod umožnilo. Země společně se sousední Austrálií patřila k nejpřísnějším ohledně koronavirových restrikcí a na několik měsíců se pro cizince uzavřely. Teprve před nedávnem vláda Nového Zélandu rozhodla, že očkované turisty za hranice začne pouštět od dubna 2022.

Muž se bál nákazy, tak si nechal podat očkovací koktejl

Očkovacího podvodu, ovšem zcela jiného druhu, se v létě dopustil také muž z Ria de Janeira. Ten se naopak natolik bál o své zdraví, že si nechal schválně podat během krátké doby pět dávek vakcíny proti koronaviru od tří různých výrobců. Úřady nechápou, jak se to vůbec mohlo stát. V podobných incidentech měl zabránit registrační systém, což se bohužel nestalo. Země se navíc potýkala s výrazným nedostatkem vakcín.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína Pfizer

Muž si nejprve nechal 12. května první dávkou vakcíny Pfizer, později si přišel pro druhou dávku vakcíny AstraZeneca a ještě pro druhou dávku čínské vakcíny CoronaVac. Pak pokračoval opět druhou dávkou Pfizeru a 21. července si přišel ještě pro první dávku CoronaVacu. Navštěvoval přitom různá očkovací centra. Po tomto vakcinačním koktejlu je naštěstí jakýchkoliv zdravotních problémů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články