Policie chtěla otisky prstů a DNA z tajné zprávy o výbuchu ve Vrběticích. Teď řeší, zda dokument Hrad neskartoval

Za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích podle tajné zprávy stojí ruská tajná služba. Kauza vedla k diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem a vypovězením diplomatů.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pražský hrad údajně skartoval tajnou zprávu o tom, že za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Policie prověřuje, za jakých okolností ji prezidentská kancelář skartovala. O tom, že tajná zpráva byla zlikvidována, se policie dozvěděla, když chtěla prověřit, zda na ní jsou otisky prstů nebo DNA nějakých nepovolaných osob. S odkazem na tři nejmenované zdroje to uvedl iRozhlas. Kancelář Hradu vydala prohlášení, z něhož vyplývá, že ale tajná zpráva mezi skartovanými dokumenty nebyla.

Otisky prstů a DNA z tajné zprávy

Tajná zpráva Bezpečnostní informační služby o údajném podílu ruských tajných služeb na vrbětickém výbuchu byla určená pro prezidenta Miloše Zemana. Podle Deníku N ale deset dní ležela na Hradě, než se s ní prezident seznámil, což ale Hrad odmítá. Detektivové chtěli prostřednictvím forenzních metod zjistit, zda se s obsahem zprávy na Hradě neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Pracovníci odboru analytiky Kanceláře prezidenta republiky kriminalistům řekli, že zpráva byla zničena na konci loňského listopadu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Miloš Zeman

„Ke skartaci se asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu D (důvěrné), a to zpráva o Vrběticích,“ cituje iRozhlas zdroj z prezidentova okolí. Vratislav Mynář nezpochybnil, že Pražský hrad dokumenty skartoval, z jakého důvodu se tak stalo, nevysvětlil, napsal server. Podle něj prezidentův kancléř současně odmítl, že by někdy četl materiály, k nimž nemá bez bezpečnostní prověrky přístup. Podle oficiálního vyjádření Kanceláře prezidenta republiky tajná zpráva k Vrběticím mezi skartovanými dokumenty však neměla být.

Skartován nebyl žádný spis k archivaci

„Skartován nebyl žádný spis určený k archivaci. Ve všech případech šlo o spisy, jejichž původcem nebyla KPR a obsah je tedy uchován v archivech jiných státních institucí. S utajovanými dokumenty je nakládáno podle platných pravidel“ uvedl Hrad na svém webu s tím, že „likvidaci starých spisů provádí vždy osoby prověřené na stupeň Přísně tajné a o skartaci je vyhotoven písemný protokol“. V pátek kancelář uvedla, že 21. ledna na Hrad přišla trojice příslušníků Národní centrály proti organizovanému zločinu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pražský hrad

„Při této příležitosti se seznámili s konkrétními daty, o nichž KPR dosud veřejně neinformovala,“ uvedla kancelář na webu a dodala, že „příslušné instituce by měly věnovat pozornost nezákonným únikům neveřejných a utajovaných informací od orgánů činných v trestním řízení a zpravodajských služeb“. Kauza Vrbětice vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem, které účast svých agentů na explozích popírá.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články