Policisté prozradili identitu čtyř Slováků, kteří měli působit jako ruští špioni. Dva z nich se už přiznali

Slovenská policie představili více informací k zadržení několik osob, které jsou podezřelé ze špionáže pro Rusko. Mezi čtyřmi Slováky je i bývalý asistent poslance.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Celkem jsou na Slovensku podezřelí ze spáchání špionáže čtyři muži. Jak informuje server TN, jedním z nich je bývalý profesor, prorektor a vedoucí katedry bezpečnosti a obrany na vojenské akademii v Liptovském Mikuláši Pavel Bučka. Ten měl podle prokurátora Daniela Lipšice spolupracovat s ruskou vojenskou rozvědkou od roku 2013. Odevzdávat měl Rusům mimořádně citlivé údaje a dokumenty. Z důvodu obav z pokračování v trestní činnosti byla u Bučka navržena vazba.

Konspirátor dostal za informace 1000 eur

Dalším podezřelým v kauze ruské špionáže je Bohuš Garbár, který psal pro konspirační web Hlavné správy. Tuto stránku slovenský stát nedávno zablokoval. Videozáznam bezpečnostních složek ukázal, že se Garbár sešel s plukovníkem Sergejem Solomasovem z ruské ambasády. Ten měl Garbára verbovat pro ruskou rozvědku. Na videu zveřejněném Denníkem N je možné vidět, jak mu ruský plukovník na konci podává dvakrát 500 eur.

Buček i Garbár se přiznali, a proto jim za špionáž a korupci hrozí od čtyři do 13 let vězení. Dosud se ale nepřiznal poslední ze zadržených, a to Jozef Mihalčin. Ten pracoval v minulosti jako asistent pro poslance Miroslava Suju. Aktuálně je členem hnutí Republika. Bývalý asistent měl vynášet tajné informace z výročních zpráv slovenského parlamentu.

Podezření sahá až k informační službě

Na úterní tiskové konferenci slovenská policie informovala, že proti Mihalčinovi nebylo vzneseno obvinění. „Vůči Jozefu M. nebylo vzneseno obvinění a byl propuštěný,“ prohlásil slovenský policejní prezident Štefan Hamran. Posledním podezřelým ze spáchání ruské špionáže je bývalý příslušník slovenské informační služby Bohuš M., který měl působit u slovenských služeb ještě na konci loňského roku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Špion

Prostřednictvím jeho osoby se měl Bohuš Garbár pokoušet získávat utajené informace. Ani proti Bohušovi M. ale nebylo vzneseno obvinění a byl po výslechu propuštěn na svobodu. Podezření ze špionáže pro Rusko se na Slovensku objevilo i za předchozí krize na Ukrajině. V roce 2014 bylo prošetřováno podezření, že Rusku dodával informace slovenský vysoký důstojník generálního štábu ozbrojených sil. Vina se nepotvrdila.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články