Prezident Zeman se napřímo vyjádřil k povinnému očkování. Podle něj se politici bojí promluvit

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navrhne zavést povinnou vakcinaci vybraných skupin od března 2022. Kvůli covidu-19 už v Česku zemřelo téměř 33 tisíc lidí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O povinném očkování proti koronaviru by měly podle prezidenta Miloše Zemana uvažovat země visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovenko, Polsko a Maďarsko. Na summitu zemí Visegrádu , který se koná v Budapešti, v pondělí řekl, že to jediná cesta z krize. K jednání se Zeman, který měl ve čtvrtek pozitivní test na covid-19 a je v izolaci, připojil on-line, informoval na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman si to dovolí, protože končí

„Uvažujme podobně jako Rakousko o povinném očkování, protože se zdá, že je to opravdu jediná cesta, jak se z té covidové krize dostat,“ řekl Zeman během videokonference ostatním prezidentům. „Všichni politici se bojí říci, že jediným řešením je povinné očkování, protože by ztratili hlasy. Já si to mohu dovolit, protože já už po deseti letech končím ve funkci prezidenta,“ dodal.

V Česku je povinné očkování pro vybrané skupiny na spadnutí. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k jeho zavedení stačí úprava vyhlášky k zákonu o ochraně veřejného zdraví. Dosluhující vláda v demisi chce zavést povinnost vakcinace pro osoby starší 60 let a pro profesní skupiny jako jsou například zdravotníci, policisté, hasiči vojáci nebo pracovníci sociálních služeb.

Skoro 33 tisíc lidí už zemřelo

K povinnému očkování v tuzemsku vláda chce přistoupit kvůli výrazně zrychlující epidemii covidu-19 v posledních týdnech. Počty nových případů se vyšplhaly vysoko nad hranici dvaceti tisíc za den. Hospitalizovaných je přes 5800 lidí, ve vážném stavu necelých tisíc. Kvůli koronaviru zemřelo téměř 33 tisíc Čechů. Nemocnice omezují neakutní péči a z běžných oddělení zřizují covidária.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Senior s covidem-19

Ministr zdravotnictví po pondělním jednání kabinetu podle Novinek uvedl, že navrhuje, aby se vybrané skupiny musely povinně očkovat proti koronaviru od 1. března 2022. Podle končícího premiéra Andreje Babiše zavedení povinné vakcinace vybraných profesních skupin podporují i hejtmani. Odmítavě se povinnému očkování zatím stavěli představitelé budoucí vlády nového premiéra Petry Fialy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články