Mizerně napsaná a hodně chyb. Tak hodnotí vyhlášku o povinném očkování právník Dostál. Prozradil, co si myslí o samotných vakcínách

Vládní kabinet by měl vyhlášku projednat do poloviny února. Podle experta na zdravotnické právo by bylo lepší, kdyby ji zrušil přímo šéf resortu Vlastimil Válek.

i Zdroj fotografie: Česká pirátská strana
                   

Úplné zrušení vyhlášky, která zavadí od března povinné očkování proti covidu-19 u osob starších 60 let a některých profesí, podporuje expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Vyhláška je podle něho mizerně napsaná a obsahuje řadu sporných bodů. Návrh na její zrušení podává skupina senátorů k Ústavnímu soudu. Podle nich povinná vakcinace nemá právní ani medicínské opodstatnění.

Šíření viru vakcína nezamezí

Zrušení vyhlášky je podle Dostála na místě, protože je napsaná mizerně a obsahuje několik právních problémů. Například, že Zákon o ochraně veřejného zdraví umožňuje povinné očkování jenom tam, kde se díky tomu zamezí šíření nemoci. To se však nyní neděje. „Chrání u rizikových skupin před těžkými průběhy – to je cenná věc. Ale je to věc individuální, nikoliv kolektivní ochrany. Není možné tedy kvůli tomu vést povinné očkování například u mladých policistů,“ cituje Dostála CNN Prima News.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana
Ondřej Dostál

Ústavní stížnost zákonodárců není namířená proti již zavedenému povinnému očkování proti celé škále jiných nemocí. Pokud by vakcíny proti covidu-19 dokázaly zamezit šíření koronaviru, pak by byla vyhláška zřejmě v pořádku. Varianta omikron ale účinky očkování dokáže obejít. „Předpokládalo se ještě v polovině roku, že vakcinace bude vytvářet dlouhodobou ochranu i proti šíření. Takové vlastnosti vakcíny ale nemají a virus se taky chová jinak,“ dodal Dostál.

Dochází k průlomovým infekcím

Právník připomněl, že v případě jiných povinných očkování došlo k vymýcení některých nemocí. Imunita, kterou lidský organismus prostřednictvím očkováním získal, byla dostatečně silná a dlouhodobá. „U covidu se nejeví, že by tomu tak bylo. I v masivně proočkovaných zemích dochází k takzvaným průlomovým infekcím,“ řekl serveru s tím, že by v Česku ponechal dosavadní systém dobrovolnosti. Dostál by zároveň ocenil, kdyby neočkovaní lidé nebyli „nepřímo donucováni“ k vakcinaci prostřednictvím protiepidemických opatření.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Vlastimil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podle Novinek uvedl, že novelu vyhlášky, která třeba nebude obsahovat věkovou hranici 60 let, předloží vládě do poloviny února. „Ministerstvo zdravotnictví bude muset ukázat barvu, zda pan ministr dodrží svůj předvolební slib o dobrovolnosti. Pak se bude Ústavní soud nějakou chvíli rozhodovat, takže jasno nebude dřív než v polovině února. To je špatně,“ upozornil na komplikace Dostál.

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články