Letošní lyžařská sezóna bude opět s komplikacemi. Ve Francii stačí antigenní test, Švýcaři chtějí PCR i po očkovaných. Přinášíme přehled pravidel v oblíbených střediscích

Zpozorněte, jestli plánujete lyžařskou dovolenou mimo hranice České republiky. V některých zemích vám nebude stačit ani očkování či potvrzení o prodělání nákazy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

I když koronavirová nákaza zdánlivě zpomaluje, vše může ještě zkomplikovat varianta omikron. Lidé se budou muset dobře připravit při cestování do lyžařských středisek. Server Echo24 přinesl přehled opatření, která aktuálně platí v různých zemích. Je však nutné před odjezdem sledovat aktuální informace, protože opatření se mohou změnit ze dne na den.

Švýcarsko i Itálie chtějí po očkovaných testy

Pokud míříte na dovolenou do Švýcarska, očkování či prodělání nemoci vám nedává žádnou záruku bezproblémového lyžování. Po příjezdu do země se všichni musí prokázat PCR testem, který nesmí být starší než 72 hodin. Další test je nutné absolvovat 4. až 7. den, ale půjde využít antigenní test.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Itálie

V Itálii zase vyžadují PCR test, který nesmí být starší než 48 hodin. Lze se ale prokázat i antigenním testem, platným jeden den. Pokud jste však neočkovaní, musíte následně do pětidenní karantény zakončené opět testem. Služby zde mohou využívat jen očkování nebo lidé po nákaze. Pro lyžování sice platí výjimky, ale pouze v regionech s menším šíření nákazy.

V Rakousku a Německu mají neočkovaní lyžaři smůlu

Pokud nemáte plné očkování či jste neprodělali nákazu, v Rakousku si nezalyžujete. Do země neočkovaní mohou vstoupit s PCR testem, na sjezdovku však nesmí. V Německu si neočkovaní nejen nezalyžují, ale platí zde pro ně i velmi přísná pravidla pro vstup do země. Při vstupu je nutné se prokázat negativním PCR testem s platností 72 hodin nebo antigenní testem ne starším jak 48 hodin. Je nutné také absolvovat desetidenní karanténu, kterou lze ukončit po pěti dnech dalším negativním testem. Prokazovat se nemusí děti do 12 let.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sjezdovka

Na Slovensku pro neočkované karanténa

Lyžařská sezóna na Slovensku začala minulý týden po částečném zmírnění opatření. Lanovku či vlek však mohou využít jen očkovaní či lidé, kteří nákazu prodělali. I zde neočkovaní musí při vstupu do země do povinné karantény. Pro všechny turisty je uzavřené ubytování a jídlo dostanete jen přes výdejní okénko. To se může změnit 25. prosince, kdy se budou moci ubytovat očkovaní, kteří však zároveň budou mít negativní test. Prokazovat se nemusí děti do 12 let.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Izolace

Všechna opatření jsou platná k 17. prosinci 2021. Celou situaci může ještě změnit varianta omikron. Ta se podle serveru Novinky rychle šíří například v Británii. Například Francie se rozhodla, že od 18. prosince 2021 ztíží Britům cestování. Ti budou moci cestovat za francouzské hranice jen z pádných důvodů, mezi které nepatří turistika ani služební cesta. Pokud by se tedy v Česku začala šířit varianta omikron, může nastat podobný scénář.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články