Zeman jmenoval na zámku v Lánech členy nové vlády. DJ, novinář i učitel – kdo všechno bude vládnout České republice?

Příležitostný DJ, novinář nebo učitel – od pátku bude vládnout České republice pestrá směsice profesí. Petr Fiala byl rektorem, Martin Baxa učitelem.

i Zdroj fotografie: s vědomím Petra Fialy / Facebook
                   

V pátek 17. prosince definitivně končí vláda premiéra Andreje Babiše. Nově se vedení země ujme kabinet Petra Fialy, který bude mít 18 členů. Končící kabinet v pátek dopoledne vystoupil na poslední tiskové konferenci, kde premiér Babiš poděkoval ministrům za jejich práci a lidem za podporu. Nový premiér Petr Fiala pak během dneška a soboty uvede do úřadů členy své vlády. „Přebíráme odpovědnost,“ řekl podle iDnes Fiala v Lánech. „Čeká nás spousta práce, chceme ji dělat trochu jinak než naši předchůdci,“ dodal pro ČTK.

Nová vláda má hned několik výrazných postav

Post ministra pro místní rozvoj a digitalizaci bude zastávat Ivan Bartoš, který má pestré portfolio. Je šéfem Pirátů, expertem na počítače, příležitostný DJ, ale také umí hrát na akordeon. Jako první si na něm každý všimne jeho dredů, které nosí svázané v culíku. Před sněmovními volbami v roce 2020 byl podpůrcem koalice s hnutím STAN. Volby nakonec skončily pro Piráty fiaskem, když přišli o většinu mandátů a mají jen čtyři poslance.

iZdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Ivan Bartoš

Další výraznou postavou je ministr zahraničí Jan Lipavský, jehož osud v nové vládě byl dlouho nejistý. Proti jmenování bývalého analytika a manažera v IT se nejprve stavěl prezident Miloš Zeman, podle kterého Lipavský nemá dostatečnou kvalifikaci. Fiala se nakonec se prezidentem dohodl, že nového ministra bude akceptovat. V minulém volebním období Lipavský působil jako místopředseda výboru pro obranu a zahraničního výboru.

Fešák s motýlkem, nebo rebelující rektor univerzity

Ministrem kultury se stane středoškolský učitel Martin Baxa, který učil na plzeňském gymnáziu zeměpis a dějepis. Do ODS vstoupil v roce 1999 a později se stal zastupitelem Plzeňského kraje. Aktuálně působí jako plzeňský primátor, tento post chce zastávat i po svém jmenování do úřadu. K Baxovi také neodmyslitelně patří motýlci, které rád nosí místo kravaty.  Na ministerstvu chce podpořit živou kulturu a historická témata spojená s totalitou.

iZdroj fotografie: xa
Martin Baxa

Za zmínku stojí také nový ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Známý je především, jako bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně, který se nepohodl s prezidentem Milošem Zemanem. V září 2013 prezidentovi, jako rektor, neumožnil přednášet při návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě. Řekl tehdy, že prezident byl čestným předsedou jedné ze stran a jednalo by se o narušení politické neutrality univerzity, protože zanedlouho byly volby. Miloš Zeman ho pak 28. října nepozval na Pražský hrad.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články