Prezident omilostnil muže, protože měl být vážně nemocný. Dál přitom podniká v daňovém ráji

Stíhání olomouckého podnikatele Pavla Podroužka za krácení daní se škodou 9,7 milionu korun prezident Miloš Zeman zastavil. Navíc mu odpustil podmínku za řízení v opilosti.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Případ olomouckého podnikatele Pavla Podroužka, kterému udělil milost prezident Miloš Zeman kvůli tomu, že je tři roky chronicky vážně nemocný, má na stole Městské státní zastupitelství v Praze. Podnikatel se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem. Jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co ho prezident omilostnil a podniká dál, uvedl server iRozhlas. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zeman při omilostnění vycházel ze zdravotních zpráv.

Po udělení milosti nástup do nemocnice

Po zveřejnění informací o podnikání Podroužka v médiích se případem začalo zabývat státní zastupitelství. „Poznatky, které se v úterý objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích se budeme zabývat. S ohledem na uplynutí krátké doby v současné chvíli bližší informace k věci poskytnout nelze,“ citovala mluvčího zastupitelství Aleše Cimbalu Česká televize. Podnikatele Zeman omilostnil 14. září. Ten samý den zůstal prezident v Ústřední vojenské nemocnici na osm nocí. Podle Hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém dostával infuze draslíku.

Prezident zastavil stíhání Podroužka za krácení daní se škodou 9,7 milionu korun. Navíc mu odpustil podmínku za řízení v opilosti. „Pro mě to bylo obrovské překvapení, dál se k tomu vyjadřovat nebudu,“ sdělil serveru Podroužek. O žádosti prý ani nevěděl, podala ji jeho matka. Zdravotní zprávy serveru neukázal. „Když jsem vylezl z nemocnice, řekli mi tři čtvrtě roku, a to bylo řečeno nadneseně, ale já si řekl, že se postavím znovu na nohy. Intenzivně pracuju tři hodiny ráno, pak jsou to už mechanické věci, třeba že se s někým potkám,“ dodal.

Hrad vycházel ze zdravotních zpráv

Podle iRozhlasu nechal Podroužek deset dní po udělení milosti zapsat do obchodního rejstříku českou pobočku společnosti EPI Private bank. Její mateřská firma sídlí v Dominikánské republice, i za ni sám Podroužek podle dokumentů z obchodního rejstříku jedná. Z notářského zápisu uloženého ve sbírce listin dokonce vyplývá, že v dubnu 2019 daňový ráj navštívil, aby firmu zapsal do tamního rejstříku. Působí také v dalších pěti společnostech, které mají sídlo v Brně, Praze a Olomouci. Stal se ředitelem, předsedou představenstva nebo jednatelem.

„K věci samé sdělujeme, že panu prezidentovi byla k žádosti o milost vypracována podrobná informace, jejíž příslušná část vycházela i ze zdravotních zpráv, podle nichž žadatel je osobou trpící závažným a nevyléčitelným onemocněním s nepříznivou prognózou. Rozhodnutí prezidenta republiky milost udělit, nebo neudělit je zcela závislé na jeho úvaze a lze předpokládat, že vzal v potaz řadu hledisek, o kterých byl informován, a přihlédl především i k lékaři dokládanému zdravotnímu stavu žadatele,“ zdůvodnil udělení milosti mluvčí Ovčáček.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články