Přibáň s Pekarovou se v souvislosti s novou vládou obuli do Zemana. Havlíček jej brání

Ta situace je a nebezpečná a protiústavní. Prezident nemá žádné právo veta. Přibáň a Adamová popsali, jak by se měl prezident chovat.

i Zdroj Fotografie: s vědomím Jiřího Přibáňa / Facebook
                   

Profesor práva Jiří Přibáň hodnotí situaci okolo Zemanova odmítaní jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničních věcí. Nikdo neničí ústavní pořádek v České republice tak jako Miloš Zeman. Ta situace je nebezpečná. Prezident nemá žádné právo veta,“ citovala Česká televize Přibáňa. Dále také doplnil, že z jeho pohledu je kompetenční žaloba, kterou kvůli nefunkčnímu Zemanovi pravděpodobně podá Petr Fiala, rozhodnutá. A to ve prospěch Fialy.

Výroky z debaty

V Otázkách Václava Moravce, ve kterých Přibáň vystoupil, promluvil i Karel Havlíček, který postup Zemana hájil. Podle něj je v pořádku, že si Zeman zval „na kobereček“ všechny kandidáty na ministry a nevadí mu odmítání Lipavského. Havlíček mimo jiné uvedl, že i kdyby Ústavní soud konstatoval, že Zeman Lipavského jmenovat musí, bude podle něj záležet na tom, jak bude rozhodnutí sepsáno.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Karel Havlíček

Proti Havlíčkovi vystupovala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Je to prezident, který povolební situaci komplikuje, byť byla jednoduchá a přehledná. Rozhodli jsme se využít všech pravomocí a dodržet ústavu. Potýkáme se s chováním prezidenta, které je vysoce nestandardní, a je to důsledek toho, že kompetenční žaloba měla padnout už za stávajícího premiéra Andreje Babiše, a bylo by teď jasno,“ citovalo Forum24 Pekarovou Adamovou.

Shrnutí Adamové

Na twitteru poté Adamová shrnula debatu. „Pan Havlíček v dnešních Otázkách Václava Moravce zarytě hájil postup Hradu. Bohužel. Poslanecký slib ale předpokládá, že budeme hájit ústavní pořádek ČR, ne prezidenta Zemana. Proto pokud pan Lipavský nebude jmenován ministrem, podáme kompetenční žalobu. Ctíme právní stát,“ napsala.

Další vývoj bude mít situace okolo nedodržování ústavy ze strany prezidenta v pondělí, kdy za ním jede Petr Fiala. Právě nový premiér po schůzce oznámí, jaký bude jeho další postup.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články