Příští rok si budeme volit nového prezidenta. Přinášíme výběr kandidátů

V lednu 2022 budou Češi volit v přímé volbě nového prezidenta. Kandidátů je zatím dvanáct. Mezi nimi Fischer, Janeček nebo Alena Vitásková.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mezi lety 1993 až 2012 byl prezident volen ještě v nepřímé volbě Parlamentem. V lednu 2013 se pak konala první přímá volba prezidenta České republiky. Ve druhém kole zvítězil Miloš Zeman, který porazil svého protikandidáta Karla Schwarzenberga, a stal se prvním přímo zvoleným prezidentem. Své vítězství zopakoval také o pět let později v roce 2018. Tehdy ve druhém kole porazil Jiřího Drahoše, píše server E15.

Fischer kandiduje už podruhé, v roce 2018 byl třetí

Svou kandidaturu na příštího prezidenta ČR zatím potvrdilo 12 zájemců. Je mezi nimi devět mužů a tři ženy. Jak píše Echo24, diplomat a politik Pavel Fischer svůj zájem o post hlavy sátu ohlásil jako první už v roce 2018. V roce 2018 skončil na třetím místě. Zanedlouho po něm se rozhodl kandidovat také miliardář a majitel televizní stanice Barrandov Jaromír Soukup. Před historicky první přímou volbou prezidenta podpořil právě Jana Fischera.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Jiřího Ovčáčka
Prezident Miloš Zeman

Minulý týden svou kandidaturu potvrdil také matematik, filantrop a podnikatel Karel Janeček. Současně spustil svůj projekt Tohle jsme my, který na základě celospolečenské diskuze vytvoří ,,společenskou ústavupro budoucnost České republiky. Prezidentem by chtěl být také Petr Pavel, armádní generál ve výslužbě a bývalý předseda vojenského výboru NATO. Do voleb jde s „desaterem proti krizi“. Jde o soubor opatření, která by měla Česku pomoci pružně reagovat na nenadálé události. 

Hlavou státu by se mohla stát i žena. Babiš je však horkým favoritem

Česko by ale mohlo mít po vzoru sousedního Slovenska také prezidentku. Kandidaturu ohlásila například advokátka a politička Klára Long Slámová. Nejvíce si ji pamatujeme jako obhájkyni Jiřího Kajínka. Figurovala ale i  v mnoha dalších mediálně známých soudních kauzách. Další adeptkou na prezidentský post je Alena Vitásková, která působila jako předsedkyně Energetického regulačního úřadu mezi lety 2011 a 2017. Ta svou kandidaturu oznámila v pondělí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Andrej Babiš

Horkým kandidátem je také bývalý premiér a současný poslanec za hnutí ANO Andrej Babiš, který je také druhým nejbohatším Čechem. Svou kandidaturu zatím nepotvrdil, ale jak píší Novinky, ani nevyvrátil. Sázkové kanceláře ho ovšem považují za jednoho z favoritů voleb. Babiš koncem loňského roku sdělil, že jeho účast ve volbách si přeje také současný prezident Miloš Zeman. Zanedlouho nato své podporovatele vyzval, aby začali sbírat podpisy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články