Imunolog Drbal: Protilátky nevypovídají nic o tom, jak člověk onemocnění covid-19 zvládne

Současné vakcíny proti covidu-19 jsou soustředěné na produkci protilátek. Ty sice spustí imunitní reakci, ale podle imunologa Karla Drbala není jasné, jak dlouho člověka ochrání.

i Zdroj fotografie: Jan Zatorsky / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Imunolog Karel Drbal je aktuálně velmi hlasitým kritikem přístupu státu k pandemii covidu-19. Jak řekl v rozhovoru pro server Echo24 má velký problém hlavně s tím, jak stát svévolně mění podmínky podávání vakcín. Podle něj může pouze podmínky zmírňovat a nikoli zpřísňovat. To Drbal považuje za vážné pochybení. „Stát zkracuje dobu, doporučuje podávat vakcíny, aniž by byly pro cílovou skupinu ještě schválené,“ zmínil.

Stávající vakcíny nejsou účinné

Vakcíny jsou podle imunologa sice levné, ale mohly by být ještě levnější, pokud by se přistoupilo k výrobě vakcín vytvořených standardní technologií. Uvedl, že stávající mRNA a adenovirové vakcíny dávají tělu informaci, aby si vytvářelo protein. „My už netestujeme, co se s tím dál děje, nevíme, jak dlouho příjemci ten protein produkují,“ vysvětlil problém. Sám nechápe, proč se na trhu neobjevují klasické vakcíny, které už jsou vyzkoušené několik desítek let.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Fungování mRNA vakcín

Současné vakcíny proti covidu-19 se podle Drbala soustřeďují na produkci protilátek. Podle něj ale řada odborníků upozorňuje na to, že protilátky nemají souvislost s tím, jak nakažený člověk onemocnění zvládne. „Protilátky jsou pouze konečnou známkou toho, že imunitní reakce proběhla, ale nic o tom, jak kvalitně proběhla a jak to dlouhodobě ochrání člověka proti těžkému průběhu při následné reinfekci,“ prohlásil. V té souvislosti také připomněl, že i očkovaní lidé mívají velmi těžký průběh.

Číslo R nic neukazuje

Na to, že vakcíny nebrání šíření viru upozornil imunolog Karel Drbal i nedávno v České televizi. Zmínil se také o generických lécích, které se běžné používají na léčbu plicních chorob. Studie na covid-19 byla podle něj provedena hlavně s kortikosteroidy, které umí utlumit zánět a působí lokálně. Drbal ale nechápe proč jsou tyto léky upírány praktickým lékařům, kteří by je mohli na počátku onemocnění cílené použít.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kortikosteroid

Imunolog se vyjádřil také k problematice s číslem R. Má za to že ÚZIS ho vypočítává špatně, protože koreluje jen se změnou v počtech provedených testů. „Když půjde nahoru počet testů, tak bude růst R číslo. Když půjde testování dolů, tak bude R číslo klesat. To nevypovídá nic o infekci,“ vysvětlil Drbal. Sám na instituci údajně vznesl dotaz, proč dochází ke špatné kalkulaci. Zástupce ÚZIS měl sdělit, že to tak požadují média.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články