Prymula si může zase oddechnout: Policie chtěla Prymulu žalovat kvůli polní nemocnici v Letňanech. Žalobce to ale zamítl

Policie odložila případ záložní nemocnice, která byla v roce 2020 zřízena kvůli epidemii covid-19. Tehdejšího ministra zdravotnictví prověřovala, zda se nedopustil trestného činu.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Prymulovi hrozilo obvinění ze dvou trestných činů v souvislosti s pronájmem prostoru pro záložní nemocnici v Letňanech. Šlo o porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Žalobce ale nakonec ale na jeho počínání neshledal nic trestného. Prymula také od začátku tvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Exministr nechápal, proč byl podezřelý

V úředním dokumentu popsal vyšetřovatel Tomáš Hádek, že stát kvůli Prymulovi zaplatil za nájem prostor firmě podnikatele Pavla Sehnala přes 20 milionů korun, i když prostor zřízení nemocnice nabídla také společnost PPF, která by je navíc poskytla úplně zadarmo. Seznam Zprávy získaly policejní dokument, ve kterém vyšetřovatel Tomáš Hádek popsal, že policejní orgán má za prokázané, že Prymula zapříčinil, že částka odpovídající sjednanému nájemnému byla z veřejného rozpočtu vynaložena zbytečně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policie

Do kauzy se však vložil obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda, který měl na celou věc zcela opačný názor. Právě na jeho pokyn musel policista Hádek minulý týden případ polní nemocnice odložit. Prymula serveru k celé věci řekl, že nechápe, proč podezřívali právě jeho. „Ano, podával jsem vysvětlení. Vím, že se diskutovalo jaká byla cena, ale s tím jsem já mnoho společného neměl,“ vysvětlil.

Sto milionů korun vyletělo prakticky oknem

Vedení ministerstva zdravotnictví mělo podle policie v době zřízení nemocnice v Letňanech informace, že existuje další nabídka na zřízení záložní nemocnice v prostorách pražské O2 areny. Prymula o tom věděl. „Dostal jsem ale informaci, že tento prostor úplně nevyhovoval,“ uvedl k tomu. Jak píší Novinky, záložní nemocnici v Letňanech postavila armáda. Ve výstavních halách se mohli zdravotníci postarat až o 500 pacientů.

iZdroj fotografie: Unsplash
Nemocniční lůžko

Peníze za provoz záložní nemocnice poslalo Bulovce minulý rok v létě ministerstvo zdravotnictví. Zrušena byla v únoru. Celkové náklady na její zřízení se vyšplhaly ke sto milionům korun, a to nepřijala ani jediného pacienta. Podle žalobce Svobody je poškozeným v této kauze Ministerstvo zdravotnictví, protože náklady za provoz platilo. „Proti usnesení může podat stížnost,“ doplnil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články