Prymula: Jsem optimista, pandemická situace se teď může zlepšit. Měli bychom se ale zaměřit na to, na čem teď opravdu záleží

Vlna onemocnění epidemie covid-19 v Česku již trvá déle než měsíc. Nemocnice jsou téměř plné a je v nich proto výrazně omezena péče pro neakutní pacienty.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Současná vlna pandemie covid-19 by mohla v České republice brzy skončit. Optimistickou předpověď vyslovil v pořadu Partie Terezy Tománkové na CNN Prima News bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Záležet ale bude i na tom, jak se bude schovat nová varianta koronaviru označovaná jako omikron. Například ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek tak optimistický není.

Počet nakažených začíná klesat

„Čísla přinášejí optimismus. Poklesli jsme v hospitalizacích, může to být signál, že se vracíme zpátky a odrazili jsme se z nejhoršího,“ prohlásil Prymula. Podle něho je důležité, že se zastavil exponenciální růst počtu nakažených, se kterým se Česko potýkalo již několik týdnů. Podařilo se to i přes to, že nebyl zavedený lockdown. Prymula připomněl, že například v Rakousku, kde ho zavedli, je pokles nakažených mnohem lepší. „Nemáme tolik osob, které se chovají rizikově. Buď už se nakazili, nebo si něco vzali k srdci,“ prohlásil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem-19

Optimismus posledních dní ale ředitel UZUS Dušek ale nesdílí. „Nejsem příznivcem denního srovnávání, tyhle hodnoty hodně kolísají. Vysoké hodnoty v minulých týdnech byly také částečně způsobeny tím, že se narušila kontinuita testování státním svátkem. Myslím si, že je potřeba sledovat týdenní vývoj. Ten nám ukazuje, že v populaci došlo ke stagnaci, ale je to stagnace nebo oscilace kolem velmi vysokých a rizikových hodnot,“ upozornil pro Seznam zprávy. Podle něho začíná takzvaný efekt stolové hory.

Podle serveru ministerstva zdravotnictví jsou počty nově nakažených lidé opravdu nižší než v minulých týdnech. Například v neděli laboratoře potvrdily 6 325 nových nákaz koronavirem. Týden před tím bylo nově nakažených 9 301. I všední dny uplynulého týdně byly lepší. Zatímco ve čtvrtek 25. listopadu bylo nově nakažených plných 27 924, o týden později již jen 18 596. I reprodukční číslo kleslo na 0,89.

V nemocnicích jsou stále zavalení

Z čísel nemají zatím velkou radost zdravotníci v nemocnicích. „Už je to dlouho. Nevidíme světlo na konci tunelu. Spousta zdravotníků je zlomených. Každá druhá třetí kolegyně pociťuje stavy vyhoření,“ řekla Aktuálně Veronika Galusová z havířovské nemocnice. Zdravotníci vědí, že pokles nových případů se u nich může projevit až po několika týdnech. Nepočítají tak s tím, že by si mohli přes vánoční svátky brát volna a trávit čas s rodinami.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dívka na JIP

Další hrozbou je nová varianta omikron, které se začíná rozšiřovat z jihu Afriky. Zachycena byla i v Česku. Ta se vyznačuje mnoha mutacemi a odborníci o ní zatím nemají dostatek relevantních informací. „Zatím nemáme signály, že by průběhy byly závažnější, naopak jsou mírnější,“ uvedl Prymula. Možné ale je, že se díky mutacím sníží účinnost vakcín. To by zase mohlo zvednout počet lidí v nemocnicích.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články