Čína zřejmě pochybuje o Putinově duševním zdraví. Konflikt na Ukrajině se navíc nevyvíjí podle jeho představ

V minulých dnech se objevovalo stále více náznaků, že ruská invaze na Ukrajinu nejde podle plánu. Ruský prezident měl sáhnout i k trestu domácího vězení.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Válka na Ukrajině trvá už více než tři týdny a nepřestává překreslovat geopolitické mapy. Západní země se snaží Ukrajině pomáhat a zároveň celou situaci nějak ustát, případně z ní něco vytěžit. Šéf Kremlu Vladimir Putin ale zřejmě není s průběhem konfliktu spokojený, jak informuje server Echo24. Údajně měl zavřít vedoucího zahraniční sekce FSB a jeho zástupce do domácího vězení.

Pokrok ve vyjednávání

Ruský prezident navíc potřebuje pomoc. Na Ukrajinu už povolal 16 tisíc syrských bojovníků. Ti ale nebudou mít podle vojenských analytiků v konfliktu příliš velký význam. Mají totiž zkušenosti hlavně z boje proti necvičeným milicím, bez těžkých zbraní. Dá se tak předpokládat, že proti ukrajinské armádě, která se úspěšně brání i Rusům, nebudou mít příliš šanci. K povolání branců se Putin zatím neodhodlal, protože zřejmě cítí, že jde o politicky neprůchodnou záležitost.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vyjednávání

Dobrá zpráva ale přichází z ukrajinské a ruské delegace, které společně vyjednávají o příměří. Rozhovory měly dosáhnout významného pokroku a nejbližší dny by měly, podle ruské strany, přinést společné stanovisko. To potvrdil i ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoljak. „Myslím, že nějakých výsledků dosáhneme doslova v řádu dnů,“ uvedl. Prohlášení tak dává naději, že Rusko ustoupí ze svých ultimativních pozic. To také potvrzuje domněnky, že vojenská stránka invaze neprobíhá podle původních představ Ruska.

Zadní vrátka pro Čínu

Soudit je to možné i ze zprávy z Financial Times, podle které Rusové požádali o pomoc Čínu. Podpořit je má jak hospodářsky, tak vojensky. Oficiálně nebyla zpráva potvrzena, ale v případě její pravdivosti by to znamenalo, že Rusku po třech týdnech bojů už začínají docházet prostředky na válku na Ukrajině. Čína z toho ale nemůže být z jasných důvodů nadšená. Znamená to její zatažení do konfliktu, a to minimálně z diplomatické stránky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Čínští vojáci

Objevují se úvahy, jak daleko je Čína ochotna zajít v podpoře Ruska. Podle odborníků by Pekingu pomoc Moskvě nepřineslo mnoho užitku, informuje o tom ČTK. Naopak oslabené Rusko by pro Čínu mohlo být strategicky a ekonomicky výhodnější. Čína navíc nemá zájem na zhoršení konfliktu na Ukrajině a už vůbec nechce být do války zatažena. Dá očekávat jen pomoc ve formě střeliva, náhradních dílů a jídla. Tedy položek, které nejsou v rozporu se sankcemi a Peking by se tak vyhnul mezinárodním represím.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články