Rakušan chce „deagrofertizovat“ státní správu. Otřese se zřejmě i vedení České pošty

Podle ministra vnitra Víta Rakušana je ve státní správě řada lidí, kteří jsou spojeni s Agrofertem. Na mnoha významných postech tak může dojít k výměně.

i Zdroj fotografie: S vědomím Víta Rakušana / Facebook
                   

Ve Státním zemědělském a intervenčním fondu by podle nového ministra vnitra Víta Rakušana neměli být lidé, kteří jsou přímo napojeni na Agrofert. Uvedl to v debatě o propojení byznysu s politikou a politických trafikách v Otázkách Václava Moravce. Rakušan dodal, že vyjádření expremiéra Andreje Babiše o tom, že hnutí ANO nemá ve státní správě žádné lidi, je směšné.

Záměna hnutí s holdingem

„Je to komické. Nevím, zda se pan expremiér přeřekl nebo prořekl, ale je to typické pro Českou republiku. Zaměňování hnutí ANO za Agrofert,“ uvedl Rakušan s tím, že on mluvil o lidech z Agrofertu dosazených na posty ve státním sektoru. Zmínil například exministra životního prostředí Richarda Brabce, který dříve působil v Lovochemii nebo státního tajemníka resortu Jana Landu působícího v Agro Bohemia.

iZdroj fotografie: S vědomím Víta Rakušana / Facebook
Vít Rakušan

Obě firmy spadají do holdingu Arofert. „Ve Státním zemědělském intervenčním fondu jsou další a další lidé, kteří jsou přímo napojeni na Agrofert,“ řekl Rakušan. Největší problém je prý ale jinde. Lidi z Agrofertu samozřejmě v dozorčích radách jsou, ale to přeci není to nejhorší. Podívejme se na ty kšefty, které stát s holdingem vede,“ prohlásil ministr vnitra. Poznamenal také, že řešením je nenominovat do dozorčích rad lidi, u nichž existuje podezření ze střetu zájmů.

Dojde i na Českou poštu

Podle Rakušana dosazování lidí z holdingu Agrofert do Státního zemědělského intervenčního fondu a lidí z chemického průmyslu na ministerstvo životního prostředí nemá obdoby. Nevěří proto tomu, když někdo říká, že se v Česku nic neagrofertizovalo. Podle něj to mělo i jiné formy. „Středočeský kraj pod vedením hnutí ANO měl smlouvy s firmami navázanými na Agrofert v období 2016 až 2020 ve výši až sta milionů korun,“ řekl Rakušan.

iZdroj fotografie: s vědomím Andreje Babiše / Facebook
Andrej Babiš

Vedle toho dva kraje Liberecký a Plzeňský, kde vládli hejtmani z jiných stran, měly podle Rakušana za stejnou dobu smlouvy asi v řádu dvou milionů korun. „To už není vysvětlitelné,“ dodal. Na postech státní správy by podle něho neměli být lidé, u kterých je skutečné podezření na to, že nezastávají zájmy státu, ale jedné konkrétní firmy. Na dotaz, jak bude postupovat například v případě České pošty, která spadá do jeho resortu a v jejíž dozorčí radě jsou politici, odpověděl, že se na to bude muset dohodnout koalice. „Určitě k nějakým výměnám dojde,“ dodal.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články