Restauratéři v opatřeních nevidí žádný smysl. Připadají si jak za ministrování Romana Prymuly

Restauratéři nerozumí stávajícím omezením. Od vlády žádají vysvětlení omezení počtu lidí u stolu a rozhodnutí o kompenzacích.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Restauratéři byli po středeční tiskové konferenci v nejistotě, jak přesně mohou fungovat v období kolem Silvestra. Od 29. prosince se zpřísní opatření kvůli riziku masivního šíření varianty omikron. Restauratéři opatření kritizují a žádají přesné odůvodnění omezení počtu lidí u stolu z 6 na 4. Žádají také rychlé řešení a vyjádření ohledně kompenzací.

Nejistota po konferenci

Po tiskové konferenci vlády nebylo jasno hlavně ohledně omezení počtu lidí. Vláda totiž od 29. prosince omezila počet účastníků večírků na 50. Restauratéři však nevěděli, zda limit je jen na večírky, nebo i na běžný provoz po celý den. Až z písemného znění bylo jasné, že na restaurace se vztahuje jen omezení počtu lidí u stolu. Podle Luboše Kastnera, garanta projektu Moje restaurace, se má vláda naučit lépe sdělení interpretovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prázdná restaurace

Kastner kritizuje omezení týkající se počtu lidí u stolu. „Je to do déjà vu probírané s Romanem Prymulou. V rozhodnutí nevidím logiku a chybí mi podrobné zdůvodnění,“ řekl deníku Echo24. Ministerstvo uvedlo, že omezení vychází ze studií, které považují stolování ve vnitřních prostorech za vysoce rizikovou činnost. Při konzumaci si nelze zakrýt ústa a lidé zde tráví mnoho času.

Kompenzace do konce roku

Propad tržeb byl zaznamenán už po vyhlášení nouzového stavu. Podle deníku Echo24 restauratéři vládní omezení spojené s nouzovým stavem byly diskriminační a likvidační. Podle Kastnera i aktuální opatření výrazně sníží tržby a je nezbytně nutné urychleně řešit kompenzace. I společnosti provozující pokladní systémy zaznamenaly propad.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

K situaci se vyjádřila například Jana Kohoutová ze společnosti Storyous. „Do restaurací chodilo během posledních 4 týdnů o 20 % méně hostů než v roce 2019. Tržby poklesly v průměru o 8 %. Na Silvestra lze bohužel očekávat další výrazný propad.“ Podle Kastnera je nutno o kompenzacích rozhodnout ještě do konce roku, dokud neplatí rozpočtové provizorium.

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články