Ministr Válek chce na školách plošně testovat z odpadních vod

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek hledá cesty, jak udržet otevřené školy. Jednou z nich může být metoda, která se měsíce úspěšně testuje na školách v Praze 9.

i Zdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Varianta omikron mění pravidla a omezení se zpřísňují jak pro neočkované, tak i pro očkované. Deník Echo24 uvedl, že se komplikuje hlavně cestování uvnitř Evropské unie. V mnoha zemích už je vyžadována posilující dávka a v některých navíc ještě negativní test. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek považuje za důležité udržet v chodu školy. K tomu by mohl pomoci test kanálů, který umožní včas zacílit opatření pro konkrétní školy.

Možnost lepšího zacílení

Projekt odběrů z odpadních vod se už měsíce úspěšně testuje na Praze 9. Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík uvedl, že díky sytému testování z kanálu se podařil udržet nízký výskyt nemoci v době velkého celorepublikového růstu. Testování probíhalo jednou za dva týdny. Ministr Válek chce tento systém rozšířit po celé republice a omezit zavírání škol.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Odpadní vody

Ministr chce co nejdříve na školách zavést preventivní odběr z odpadních vod. Metoda je založena na tom, že nakažení vylučují do stolice zbytky viru. RNA se tak dostává do odpadních vod. Do školní kanalizace je umístěno speciální zařízení, které odebírá vzorky, ty jsou následně vyhodnocovány. Systém by mohl pomoci omezit plošné testování a zacílení na jednotlivé školy,

Možnost predikce nákazy

Válek uvedl, že chce projekt rozšířit do dalších krajů. „Zadali jsme, že projekt, který dělá Praha a Středočeský kraj, aby byl nabídnut dalším krajům a zjistili jsme, jestli je toto cesta.“ Zkušební provoz na Praze 9 podle starosty vykazuje výborné výsledky. „Testovali jsme od konce října a měli jsme stále stejné počty zachycených žáků i při listopadových maximálních číslech,“ řekl deníku Echo24 starosta.

iZdroj fotografie: Pixabay
Testování

Již dříve se o metodě, na které spolupracuje Vysoká škola chemicko-technologická, hovořilo jako o nástroji k predikování nárůstu počtu pozitivních. V době malého počtu pozitivně testovaných metoda vykazovala zvýšený výskyt virové nálože v odpadních vodách. I bývalá pražská hygienička Zdeňka Jágrová již dříve hovořila o možnosti rozšíření metody do celé republiky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články