Mrtví civilisté v ulicích Buči otřásli Zelenským. „Matky ruských vojáků by měly vidět, jaké parchanty vychovaly,“ řekl

Záběry z osvobozeného města Buča obletěly celý svět. V ulicích zůstaly po odchodu ruské armády desítky těl civilistů. Situace ve městě zasáhla ukrajinského prezidenta.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z genocidy. K takovým slovům se ukrajinská hlava státu uchýlila v souvislosti se snímky a záběry z osvobozeného města Buča. „Skutečně se jedná o genocidu – likvidaci celého národa a lidí,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro americkou stanici CBS. Ukrajinský prezident zároveň připomněl, že ruská invaze trvá už šest týdnů a jejím cílem je „zničení a vyhlazení“ více než stovky národností na Ukrajině.

Hororové záběry

Jako důvod uvedl Zelenskyj, že Ukrajinci se nechtějí podřizovat politice Kremlu. Ukrajinským prezidentem pohnula situace v Buči, a proto se rozhodl k vyjádření i na sociálních sítích. „Před čtrnácti lety v Bukurešti na summitu NATO šlo předejít tomu, aby Rusko zaútočilo. Buča, Kyjevská oblast – dnes. Matky ruských vojáků by to měly vidět. Podívejte se, jaké parchanty jste vychovaly. Vrahy, lupiče a řezníky,“ napsal a připojil ke svému příspěvku několik snímků z osvobozeného města.

V Buči po odchodu ruských vojáků zůstaly desítky těl zavražděných civilistů. Podle ukrajinského ministerstva obrany měly mít některé oběti svázány ruce za zády. Nadále je těžká situace také v Mariupolu, kde podle Zelenského nadále zůstává až 100 tisíc civilistů. „Je to humanitární katastrofa,“ uvedl ukrajinský prezident. Zmínil zároveň, že v ulicích měst obléhaných ruskou armádou se nachází těla a chybí koridory, kterými by lidem byla dovážena voda a potraviny.

Rusko čekají další sankce

Po ruském prezidentovi požaduje Zelenskyj stáhnutí všech jednotek z ukrajinského území. Příměří je podle něj výchozím bodem pro jakákoli jednání o řešení války. „Nejprve příměří, pak se můžeme s ruským prezidentem sejít,“ prohlásil ukrajinský prezident, podle kterého si chce jeho země zachovat suverenitu a silnou armádu. Podle ČTK zprávy o stovkách mrtvých civilistů v městě Buča pobouřily nejen Kyjev, ale také Západ.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sankce

Zástupci Evropské unie, Německa, Velké Británie a také Česka označili tyto události za „zvěrstva“ a požadují zpřísnění sankcí vůči Rusku. Moskva záběry z Buče považuje za ukrajinskou provokaci a obvinění za smrt civilistů odmítá. Ukrajinští vojáci dobyli Buču po zhruba měsíční ruské okupaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články