Analýza amerického generála počítá s tím, že Rusko může k dobytí Kyjeva použít jaderné zbraně

Moskva se kvůli patové situaci na Ukrajině pokusí využít i nukleární zbraně. Tuto možnost zmiňuje analýza globálních hrozeb od šéfa Obranné zpravodajské služby USA.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Válka na Ukrajině trvá už více než tři týdny a je zřejmé, že neprobíhá tak, jak si Rusko původně plánovalo. Několik dní panuje patová situace, kdy ruská vojska téměř nepostupují. Jak informuje server CNN Prima NEWS, naopak Ukrajincům se daří pomocí protiútoků některé své pozice osvobodit. Ruská invaze nepostupuje především z důvodu špatného zásobování. Ukrajinská armáda odstřihla v zemi železniční spojení, a tak mohou Rusové zásobovat jen z jihu od Krymu.

Použití jaderných zbraní kvůli frustraci?

Na těžkopádné konvoje se ale ruští vojáci nemohou spolehnout, protože se často stávají terčem útoků ukrajinských dronů. Rusko se tak může velmi brzy dostat do frustrace, která může prezidenta Vladimira Putina přivést k myšlence použít i tvrdší vojenské prostředky. Tím by si mohl vytvořit například lepší vyjednávací pozici. Americký generálporučík a šéf Obranné zpravodajské služby (DIA) Scott David Berrier proto upozorňuje k čemu může Moskva přistoupit. Ve své analýze zmiňuje například ohrožení Kyjeva jadernými zbraněmi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vladimir Putin

Právě zastrašováním nukleárními zbraněmi může podle Berriera chtít Rusko demonstrovat svou sílu. Odborník upozorňuje také na to, že Rusko vyvíjí rakety, které mohou obejít vzdušnou obranu Západu. Tím by podle něj mohlo dojít k obrovským škodám. Moskvu k něčemu takovému může podle šéfa DIA vyprovokovat představa, že jsou USA jako mocnost v úpadku. „Rusko může mířit agresivní akce nejen na Ukrajinu, ale i obecně na Západ,“ píše Berrier ve svém textu.

Situace v Mariupolu je vážná

Za klíčovou motivaci Putina a Ruska jako celku považuje generálporučík obnovení odkazu a vlivu Sovětského svazu. A v tomto kontextu nemá jít jen o Ukrajinu jako jednu z postsovětských republik. Ruská armáda mezitím pokračuje v bombardování Ukrajiny. V sobotu došlo k útoku na školu ve městě Mariupol, píše o tom ČTK. Uvnitř budovy se mělo ukrývat zhruba 400 lidí. Podle tamní městské rady jsou pod troskami oběti. Počet mrtvých a zraněných po bombardování ale není zatím známý. Skrývat se měly ve škole i děti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mariupol

Přístavní město Mariupol je už několik dní obléháno. Těžkému bombardování čelí 400 tisíc lidí, kteří jsou ve městě uvězněni. Poškozeno přitom mělo být podle ukrajinské strany už 70 procent domů, nefungují dodávky elektřiny ani tepla, problém je také s nedostatkem vody, potravin a léků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nazval obléhání Mariupolu válečným zločinem, který vejde do dějin a bude se připomínat po staletí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články