Stále více ruských vojáků podle zprávy ukrajinské armády odmítá na Ukrajině bojovat

Čím dál více ruských vojáků se odmítá zapojit do bojů na Ukrajině. O problému s náborem vojenských jednotek informoval ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

i Zdroj fotografie: S vědomím Kamila Galeeva / Twitter
                   

Prohlášení o nevoli některých ruských jednotek zapojit se do dalších bojů vydal generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v pátek odpoledne. „Podle dostupných informací se více než 80 procent personálu některých jednotek zapojených do války nechce účastnit dalších bojových akcí,“ cituje ze zprávy ukrajinské armády server Novinky. Ruští velitelé mají navíc mít zakázáno před koncem války na Ukrajině propouštět vojáky, kteří už nemají platnou smlouvu.

Kolik vojáků Rusové ztratili?

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusové přišli od začátku invaze o zhruba 19 tisíc vojáků. Moskva nadále mluví o zcela jiných číslech a potvrdila jen 1351 padlých vojáků. Velké ztráty už ale Rusko začíná pomalu přiznávat. „Máme značné ztráty, je to pro nás obrovská tragédie,“ uvedl v rozhovoru pro Sky News mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ten se vyjádřil také k tomu, proč se ruské jednotky stáhly z okolí Kyjeva a Černihivu. Podle kremelského mluvčího tím Rusko prokázalo dobrou vůli při rusko-ukrajinských jednáních.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Válka na Ukrajině

Důvod ale zřejmě bude jiný, protože ruská armáda se začala soustřeďovat na východ Ukrajiny. Podle ukrajinského generálního štábu se tam okupační vojska připravují na ofenzivu. Zvýšený počet vojáků je hlášen ve směru na Doněck a Tavriju. Snahy o postup jsou registrovány i ve směru na Popasnu a Severodoněck. Nadále má být blokován také Charkov. Podle prohlášení ukrajinské armády tam dochází k ostřelování obytných čtvrtí.

Rusko nařčení z útoku v Kramatorsku odmítá

Použity měly být i raketomety a minomety. „Ruští okupanti pokračují v ničení civilní infrastruktury, raketovými a dělostřeleckými údery na železniční uzly a silnice, nádraží, obytné oblasti a místa evakuace civilistů z oblastí bojů,“ stojí dále ve zprávě generálního štábu. Jak informuje ČTK, v pátek ruské rakety zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku. Při útoku na východě země zemřelo 50 lidí, z toho pět dětí. Dalších zhruba 100 lidí bylo zraněno.

iZdroj fotografie: S vědomím Ukrajinského ministerstva obrany / Facebook
Nádraží v Kramatorsku po útoku

Podle starosty Kramatorsku Oleksandra Hončarenka v době útoku byly na nádraží asi 4 tisíce lidí. Jednat se mělo hlavně o seniory, ženy a děti, protože nádraží bylo civilisty využíváno k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Ruské ministerstvo obrany odmítlo za útok na železniční stanici zodpovědnost. Moskva naopak obviňuje Ukrajinu z provokace.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články