Rusové při ústupu schovali bomby do pračky i hraček

Ruští vojáci při odchodu z okupovaných částí Ukrajiny zaminovali budovy, cesty a auta.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje ČTK před nastraženými minami varoval ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. „Tam, kde okupanti bydleli, zůstali přes noc, rozmístili nástrahy jak u vchodů do domů, tak třeba i u plotů,“ řekl ministr pro agenturu Ukrinform. Podle šéfa resortu vnitra Rusové při vykrádání bytů zjišťovali, kdo v nich žije a výbušniny tak nechávali často u ukrajinských policistů, záchranářů a vojáků. Nejčastěji nechali okupanti výbušniny na dveřích. V některých případech ale byla místa, která si ruští vojáci vybrali pro nastražení miny, velmi nepředvídatelná.

Opatrnost při návratu domů

Podle Monastryrského se výbušnina v jednom z bytů našla i v pračce. Kromě bytů a domů se zaměřila ruská armáda také na auta. Objevil se případ, kdy byl muž zabit explozí po otevření zavazadlového prostoru svého vozu. Server Mirror dokonce informoval, že bomby byly ukryty také do dětských hraček. „Nejdřív jsem tu měli katastrofická zranění způsobená těmi bombami, pak to střílení, další byly miny rozházené kolem ulic, ale to nejhorší ze všeho jsou ty plyšové hračky nacpané bombami,“ řek pro server Mirror kyjevský chirurg Oleksandr Jacyn.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Válka na Ukrajině

Podle něj tak ruští vojáci cílí na rodiny, aby zlomili odpor ukrajinského obyvatelstva „Jsou odhodlaní zabít naše civilisty a děti taky,“ prohlásil lékař pro Mirror. Agentura Ukrinform uvedla, že jen v oblasti Kyjeva bylo během 8. dubna zneškodněno záchranáři 742 výbušných zařízení. Ukrajinský ministr vnitra proto před rizikem varuje ty, kteří se vrací na osvobozená místa do svých domovů. Zároveň ale Monastyrskyj ujistil, že se pracuje na zneškodnění nastražených výbušnin. Ukrajině v tom mají pomoci specialisté z jiných zemí.

Nečekaná návštěva Johnsona

Ostatní státy se snaží Kyjevu pomoci také vojenskou technikou. Británie na Ukrajinu vyšle 120 obrněných vozidel a protilodní raketové systémy. Po sobotní nečekané návštěvě Kyjeva to oznámil britský premiér Boris Johnson. Jak informuje ČTK, Británie už přitom v pátek rozhodla, že na Ukrajinu pošle vojenské vybavení za 100 milionů liber (2,9 miliardy korun) zahrnující protiletecké a protitankové zbraně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Britský premiér Boris Johnson

Johnson po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským přislíbil také zpřísnění protiruských sankcí. Johnson nebyl jediným státníkem, který v minulém týdnu do Kyjeva zavítal. Ukrajinu navštívila také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrel, slovenský premiér Eduard Heger a rakouský kancléř Karl Nehammer.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články