Sao Paulo v Brazílii dosáhlo stoprocentní proočkovanosti. Jeho obyvatelé ale stále nosí roušky a respirátory

Vysoká míra proočkovanosti však neznamená, že se virus již nešíří. Ovšem průběhy nemoci jsou již jen mírné.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Sao Paolo, největší brazilské město tvrdí, že dosáhlo stoprocentní proočkovanosti. Přesto jeho obyvatelé nadále dobrovolně nosí roušky. Covid se v metropoli sice nadále šíří, nicméně nové případy mají jen lehký průběh. „Světové město vakcín”, tak se Sao Paulo s populací nad dvanáct milionů lidí nyní hrdě nazývá.

Nepřesná data

Úřady tvrdí, že naočkovaly celou populaci města. Přišly dokonce s údajem 101,6 procent. Čísla je však třeba brát v místních podmínkách s rezervou. Značnou část aglomerace tvoří chudinské čtvrti, které představují území samo o sobě a komplikují tak úřadům získat přesná data. Navíc otevření očkovacích center přilákalo k injekci i lidi z jiných měst.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Samotná vysoká míra proočkovanosti však neznamená, že se virus už dále nešíří. Přesto si obyvatelé vakcínu velice chválí. „Získali jsme naději,“ říká lékař Evaldo Stanislau de Araújo z univerzitní nemocnice Hospital das Clínicas v Sao Paulu, největší nemocnice v Latinské Americe. Vakcína všechno změnila. Nadále vidíme případy koronaviru, ale průběhy jsou mírné,” citovaly lékaře Lidovky.

Obavy z omikronu

„Doufáme, zvláště při naší vysoké míře proočkovanosti, že i v nejhorším případě naroste pouze počet případů,” cituje iDNES epidemiologa Alexandre Naime Barbosa. Neočekáváme nárůst počtu hospitalizací a úmrtí právě proto, že hlavní efekt vakcín je snižování rizika úmrtí nebo hospitalizace,“ dodává.

iZdroj fotografie: s vědomím Alexandre Naime Barbosa / Facebook
Alexandre Naime Barbosa

Město se kvůli obavám z omikronu rozhodlo zrušit novoroční slavnosti. Obyvatelé nadále nosí roušky, mnozí tak činí sami od sebe. Všichni jsou očkovaní a nemyslím si, že by tu bylo nějaké nebezpečí,“ uvedl Carlos Aguiar. „Ale musíme být obezřetní,” sdělil obyvatel města.

Příběh Sao Paula zapadá do celkového obrazu brazilského boje s pandemií. Země patřila dlouho mezi nejhůře zasažené země. Po USA má nejvíce zemřelých na covid. Situace se ale razantně zlepšila po masivní očkovací kampani, ke které brazilští guvernéři přistupovali na rozdíl od prezidenta Bolsonara zodpovědně. Ten opakovaně zlehčoval koronavirus jako „chřipečku” a zpochybňoval účinnost vakcín.

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články