O křeslo šéfa sociálních demokratů se utká sedm kandidátů. Chtějí ČSSD zvednout ze dna. Favoritkou je Maláčová

V reakci na volební propad strany, která se nedostala do sněmovny, rezignoval na post předsedy Jan Hamáček. Mimořádný sjezd v pátek rozhodne, kdo ho nahradí.

i Zdroj fotografie: s vědomím Jany Maláčové / Facebook
                   

Na mimořádném sjezdu ČSSD si delegáti zvolí nového lídra strany. Po volebním debaklu, kdy strana vypadla z Poslanecké sněmovny, rezignoval na předsednický post dosluhující ministr vnitra Jan Hamáček. O křeslo šéfa nejstarší fungující české politické strany se bude ucházet sedm kandidátů. Nejvíce šancí má zřejmě stávající místopředsedkyně ČSSD, ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová, a starosta Nového města na Moravě Michal Šmarda.

ČSSD se zhroutila do sebe

Sjezd ČSSD byl mimořádně svolaný v reakci na volební propad strany v říjnových sněmovních volbách. Odehraje se 10. prosince a kvůli koronavirové epidemii bude on-line. O funkci šéfa ČSSD se chce ucházet vyjma Maláčové a Šmardy také ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, pardubický sociální demokrat Jaromír Landsman, členka odborné právní komise strany Jana Turoňová a ekonom a lektor Petr Jaďuď z Nelahozevsi, uvedl iDnes.

„To, co zažíváme, není jen rozhádanost, posedlost vlastními problémy a naprostá pasivita. Je to zhroucení strany do sebe, kdy postupně odumírá, ztrácí svůj původní smysl určování politiky, mění se v masu lhostejných a hrstku zapálených,“ píše Maláčová ve svém manifestu. Podle ní straníci nevěří vedení a mají pocit, že je nikdo neposlouchá. „Vedení čelí lhostejnosti strany a neustálému šílenému ostřelování od různých vnitřních frakcí. Idealisté mají pocit, že každodenní politické kompromisy jsou osudovou zradou. Šíbři větří brzký konec a chystají si odtrhnout pořádný kus masa,“ dodala.

Stane se centrem levicového myšlení

Šmarda věří, že se sociální demokracie vzchopí. „Spolupráce s dalšími levicovými a středovými stranami a občanskými iniciativami je tou cestou dopředu. Na rozdíl od některých jiných sociálních demokratů striktně vylučuji jakoukoli fierlingerovskou politiku směrem ke KSČM. Vidím velkou budoucnost v tom, že sociální demokracie se stane centrem levicového a progresivního myšlení,“ cituje ho iDnes s tím, že by chtěl, aby nové vedení strany bylo uvěřitelným týmem.

Viditelný kritik končícího vedení strany, pardubický hejtman Martin Netolický, zájem o šéfování ČSSD neprojevil. Stejně tak bývalý ministr zahraničí a neúspěšný protikandidát Jana Hamáčka v minulé volbě předsedy strany, Tomáš Petříček. Ten má podle serveru zájem o místopředsednický post. Podle Turoňové „novou“ sociální demokracii nemohou vést lidé, kteří jsou zodpovědní za nynější situaci. Mířila tím na Maláčovou i Šmardu. Nové tváře by ve vedení strany rád viděl i Landsman.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články