Senioři v izolaci. Kvůli rostoucí nákaze se zakazují návštěvy v domovech pro seniory

Proti koronaviru nejsou v Česku očkovány statisíce seniorů. Třetí posilovací dávku vakcíny má zatím jen 10 procent lidí nad 70 let. Uzavření domovů je pro seniory stresující.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronavirové nákazy nabírá na obrátkách. Nemocnice napříč republikou zakazují návštěvy a přidávají se i domovy pro seniory. Právě starší lidé patří do nejohroženější skupiny. V některých domovech jsou návštěvy blízkých omezené nebo dokonce zakázané. Přestávají se u návštěv uznávat samotesty jako důkaz bezinfekčnosti. Před seniory je znovu složité období, kdy se nebudou moci vídat s rodinami. Čeká je samota v izolaci.

Platí zákaz návštěv

Plošně zakázané návštěvy jsou v domovech pro seniory v Libereckém kraji. Opatření má přispět k omezení šíření infekčních onemocnění. V regionu roste počet koronavirových i respiračních nákaz. V Plzeňském kraji se nesmí do tří domovů. „Zákaz návštěv je zatím v Sociálním a zdravotním centru Letiny, v Senior Residence Terasy a v charitním Domově svaté Alžběty,“ cituje Česká televize mluvčí kraje Helenu Frintovou. Kraj zákaz návštěv nenařizoval, nechává to na vedení domovů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Aplikace vakcíny

Návštěvy se od začátku listopadu nedostanou ani do Domova pro seniory Frýdek-Místek. „Pro komunikaci se svými blízkými můžete opět využívat videohovorů, jež pro vás rády zprostředkují naše volnočasové pracovnice,“ uvedl domov na svém webu. Zároveň upozornil, že kvůli počtu zájemců je možné hovor uskutečnit maximálně jednou týdně. Domov svaté Kateřiny v Opavě zakázal návštěvy už na konci října. Proti covidu-19 nejsou v Česku očkovány statisíce seniorů. Třetí dávku vakcíny má zatím jen 10 procent lidí starších 70 let. 

Izolace je pro seniory stresující

O necelé dva tisíce seniorů ubytovaných ve 46 domovech po celé zemi se stará Charita. „Budeme postupovat tak, jako při předchozích vlnách, jen jsme dnes poučenější a vybavenější,“ uvedla pro televizi mluvčí Charity Česká republika Simona Cigánková. Uzavření domova a odříznutí od rodin a blízkých je podle ní pro seniory velmi obtížné, smutné a stresující. „Proto se snažíme umožnit seniorům osobní kontakt s jejich blízkými co nejdéle, dokud to situace dovolí,“ podotkla Cigánková.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Domov pro seniory

Domovy, které návštěvy nezakázaly, alespoň přitvrdily v pravidlech. Domov pod Vinnou horou v Hlučíně zkrátil dobu návštěv a zakázal vstup dětem do 18 let. „Momentálně je ta nákaza největší u těch mladých, proto jsme to omezili tímto způsobem, abychom neohrozili lidi v našem domově,“ vysvětlila ředitelka Marcela Mikulová. V Domově seniorů Vysočany lidem k prokázání bezinfekčnosti nestačí domácí samotest. Domov Napajedla u Zlína omezil návštěvy na 2 hodiny denně, jde prý o mezikrok před kompletním uzavřením.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články