Šéf odborářů Středula: Silničář nebo kuchařka nedostanou ani korunu. Vláda začala selektovat a odnesou to ti nejchudší

Cestu z toho, jak neprohlubovat státní dluh, a zároveň přidávat na platech ve veřejném sektoru, by vláda podle šéfa odborových svazů měla hledat ve zvyšování daní.

i Zdroj fotografie: ČMKOS
                   

Zvýšení platů státních zaměstnanců, které schválila nová vláda, se nelíbí odborům. Platy pracovníků v sociálních službách letos stoupnou o 700 korun, zdravotníkům o šest procent,učitelům o dvě procenta a platy úředníků a ústavních činitelů kabinet zmrazil. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se do kabinetu ostře pustil. „Vláda začala selektovat a lidé, co mají příjmy nejmenší, to vnímají velmi nepříznivě,“ řekl CNN Prima News.

Půlka ze slibovaných 1 400 korun

Pracovníci státu a veřejných služeb měli původně od ledna dostatnplošně přidáno 1400 korun. Platy učitelů měly stoupnout o tři procenta. Nový kabinet ale schválil nižší přidání. Původní navýšení si podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nemůže státní kasa dovolit. „Státní rozpočet je v katastrofálním stavu. Situace je pro vládu mimořádně složitá. Přesto jsme našli zdroje, abychom ocenili ty, co jsou v první linii boje s covidem, a pedagogy. Vzdělávání totiž bude prioritou vlády,“ uvedl Stanjura.

Odborům se nelíbí, že zdravotníkům na nižších pozicích a pracovníkům v sociálních službách porostou platy jen o půlku z původně slíbených 1400 korun. Kritizují zmrazení platů hygieniků, kteří patří mezi státní úředníky. „Řeknu pár příkladů státních zaměstnanců, kteří po této změně nedostanou vlastně ani korunu, je to silničář, školní kuchařka či školník. Ti to odnesou. Tato míra skutečného naštvání je silná,“ prohlásil Středula.

Mluvme o zvyšování daní

Vláda ale toto své rozhodnutí vnímá ale i jako protiinflační krok do budoucna. Navíc se v posledních letech rozevíraly nůžky mezi platy ve veřejné a soukromé sféře. Středula uvedl, že letošní zvýšení platů v podstatě žádným přidáním není. „Jednoduše řečeno lidé přijdou o peníze. Až na nějaké výjimky bude mít většina zaměstnanců státu nižší příjem, přesněji řečeno kupní síla jejich příjmu bude nižší než na počátku roku 2021. To považuji za něco, co je neuvěřitelné, cituje Středulu Blesk.

Podle Středuly měla vláda hledat řešení ve zvyšování daní. Daňová zátěž práce je enormní. Naši experti dokonce spočítali, že na příjmech státního rozpočtu se z více než 70 procent podílí dvě skupiny obyvatel – zaměstnanci a důchodci,“ řekl odborový šéf iRozhlasu. „O těchto skupinách hovoříme jako o daňových soumarech. Na ně se všechny ty daně kupí a jestliže s tím chceme něco skutečně a fakticky udělat, tak musíme otevřít diskusi nejen o zaměstnancích, ale taktéž o dalších skupinách,“ dodal.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články