Podle odborníků mohou tisíce ukrajinských dětí způsobit kolaps českému školství

Problém s místy ve školkách je dlouhodobě ve větších městech. Odborné organizace upozorňují také na nedostatek pedagogů. Teď čeká systém navíc další zatížení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Poslední rok předškolního vzdělávání je v Česku ze zákona povinný. Jak informuje server Echo24, školky tak musí letos přijmout děti, které do 31. srpna dovrší pěti let. Zápisů do mateřských škol se mohou zúčastnit také děti ukrajinských uprchlíků. Ty mají díky vízu o dočasné ochraně stejná práva i povinnosti jako ostatní děti v Česku. Platí pro ně tedy také povinná školní docházka. Situace proto vzbuzuje obavy. Důvodem je především scénář, že kvůli nedostatečné kapacitě školek nebudou dostupná místa pro menší děti, na které se nevztahuje povinnost.

Hrozí sociální napětí?

Chybějí hlavně pedagogové, kteří by pomohli ukrajinským dětem překonat jazykovou bariéru. To potvrzuje i předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová, podle které je podstav pedagogů ve školkách dlouhodobým problémem. „Akorát tiše děláme, že je tam vždycky vše v pořádku,“ uvedla. Organizace proto navrhují, aby se koordinovalo umisťování ukrajinských dětí napříč zemí. Nezisková organizace EDUin upozorňuje na to, že přetížení školek i škol kvůli ukrajinským dětem může někde vyvolávat sociální napětí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Školství

Do Česka přišlo zatím zhruba 13 tisíc dětí ve věku do tří let a 16 tisíc dětí ve věku od tří do pěti let. Podle předsedy spolku Pedagogická komora Radka Sarköziho tak nebudou místa především pro děti mladší. Jak vyplývá ze statistik ministerstva školství, dětí mladších tří let nastoupilo loni do školek zhruba 32 tisíc. Podle Sarköziho budou letošní kapacity sníženy o 50 procent. „Proto by měly být výrazně navýšeny kapacity dětských skupin, aby dokázaly absorbovat 16 000 českých dětí mladších tří let a další tisíce dětí do tří let z Ukrajiny,“ vysvětlil možné řešení.

Praha navrhuje přerozdělování

Problémy jsou očekávány hlavně ve velkých městech. Pražský magistrát proto navrhuje vytvoření přerozdělovacího mechanismu kontrolovaného státem. „Část ukrajinských rodin dosud žijících v Praze, by se tak přesunula do jiných krajů v České republice, kde mají školky ještě volné kapacity,“ stojí v tiskové zprávě. Potíže se očekávají také na školách, a to především kvůli jazykové bariéře. Ministerstvo školství potvrdilo, že neznalost češtiny může být pro mnoho uprchlíků překážkou pro vstup na střední školu. Zvýhodňovat je ale před ostatními cizinci nechce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Děti se učí česky

Resort školství vypsal na podporu Ukrajinců dotace ve výši 1,4 miliardy korun. Finance mají sloužit k organizaci kurzů češtiny a vedení adaptačních skupin. Jak informuje ČTK, k přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol se přihlásilo 1281 ukrajinských uprchlíků. Většina má zájem o čtyřleté obory, na víceletá gymnázia bylo podáno jen 33 přihlášek. Největší zájem je o čtyřletá gymnázia a IT obory. Ministerstvo školství odhaduje, že je v Česku zhruba 25 tisíc uprchlíků ve věku středoškoláků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články