Praktici očkují s vakcínami, kterým prošla expirace. EMA s tím nemá problém

Evropská léková agentura (EMA) v září rozhodla o prodloužení expirace z šesti na devět měsíců pro vakcíny Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Prodloužení doby použitelnosti o několik měsíců obhajuje také ministerstvo zdravotnictví. Podle náměstkyně šéfa resortu Martiny Koziar Vašákové to sice není běžné, ale je to legální. Obzvlášť v situaci, kdy se za pochodu zkoumá, jak vakcína na onemocnění zabírá. Jak informuje server CNN Prima News k takovému kroku došlo i před deseti lety, kdy byla epidemie ptačí chřipky.

Lékaři na expiraci nemají brát ohled

Tehdy Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) prodloužil expiraci dokonce z pěti let na sedm, tedy o dva roky. A to u antivirotika Tamiflu. U koronavirových vakcín došlo k prodloužení doby použitelnosti o tři měsíce. To potvrzuje také praktický lékař Miloš Kucián. „Přijde mi to trošku zvláštní, že se to dělá v této době a u této vakcíny. Nicméně dělá se to,“ prohlásil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Praktici tak aktuálně očkují vakcínou, které skončila doba trvanlivosti v listopadu nebo dokonce v říjnu. To ale prý nemusí lékaři sledovat, protože to hlídá distributor vakcín společnost Avenier. Jak upozorrňuje SÚKL, ministerstvo zdravotnictví i Sdružení praktických lékařů pro praktiky je důležitější kontrolovat datum, kdy byla ampule s očkovací látkou rozmražena. Od toho data totiž může uběhnout maximálně 30 dní a tato doba nesmí být překročena.

O Modernu je velký zájem

Během prosince skončí doba použitelnosti i u vakcín od společnosti Moderna. Zatím ale není jasné, jestli EMA i u této očkovací látky expiraci prodlouží. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla k tomu možná nedojde, protože o tuto vakcínu je velký zájem. „Opakovaně se totiž ukázalo, že je účinnější proti mutaci delta i u nastupující mutace omikron,“ uvedl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Ministerstvo zdravotnictví ani distributorská firma Avenier ale dosud nezveřejnili, kolik dávek vakcíny Moderna s dobou použitelnosti do prosince tohoto roku se v Česku aktuálně nachází. Jak informují Novinky třetí dávky poskytují nejlepší ochranu před onemocněním covid-19 bez ohledu na výrobce vakcíny. V Česku jsou doporučené posilující dávky mRNA vakcín jen od společností Moderna a Pfizer/BioNTech.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články