Slovenská vláda se přepočítala. Zavedla loterii, pak lockdown, ale očkovací centra jsou úplně prázdná

Slovensko v rámci boje proti koronaviru zavedlo minulý týden lockdown. Lidé ovšem přestali nejen chodit ven a na nákupy, ale také do očkovacích center.

i Zdroj fotografie: S vědomím Eduarda Hegera / Facebook
                   

Stalo se tak téměř okamžité poté, co ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský oznámil, že vláda zavádí od čtvrtka 25. listopadu lockdown pro všechny. Tedy pro očkované i neočkované. Tím však klesl i zájem o vakcínu. Na začátku minulého týdne si pro první dávku chodilo téměř 8000 lidí denně. Poptávka rostla od 16. listopadu, kdy premiér Eduard Heger oznámil zpřísnění pravidel pro neočkované. Informovaly o tom Novinky.

Po lockdownu zájem o vakcínu prudce klesl

Heger také několikrát řekl, že lockdown bude pro neočkované. Později ovšem přišel zvrat a vláda oznámila návrh na celkový lockdown pro všechny. V ten okamžik se zájem o první dávku propadl na 2000 lidí denně, od té doby pak už nepřekročil denní číslo 2800. Údaje vycházejí z aplikace Čakáreň, ve které se lidé mohou k očkování registrovat. Zájem o vakcínu se tak velmi rychle vrátil na hodnotu, na které byl před oznámení lockdownu pro neočkované.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Slovensko má pouze 47procentní proočkovanost a stále tak patří mezi nejhorší země v Evropě. Počet pacientů s koronairem přitom ve slovenských nemocnicích překročil kritickou hranici 3200 lidí. Zdravotnická zařízení proto ruší plánované zákroky. Na covid navíc poslední dobou umírá stále víc mladších lidí. Opozice na Slovensku očkování nepodporuje. Strana Hlas-sociální demokracie sice vakcínu doporučuje, ale dál se neangažuje.

Slovenská vláda motivuje lidi k očkování penězi

Expremiér Robert Fico a jeho Strana Směr-sociální demokracie očkování považují za byznys farmaceutických firem. Jasně proti němu vystupují také Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby a strana Republika. Stát se snažil k očkování motivovat loterií. Nasypal do ní 26 milionů eur, tedy 667 milionů korun. Výsledky se ale nedostavily a víc lidí k očkování nepřišlo. Podle prezidenta asociace nemocnic Slovenska Mariána Petka se tyto peníze mohly využít lépe.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Například každý, kdo by se dal očkovat, by dostal určitou sumu. Dalším nápadem bylo, že část peněz mohla směřovat ke všeobecným lékařům, aby své pacienty k očkování víc motivovali. Aktuálně je na Slovensku očkovaných 860 tisíc lidí ve věku nad 60 let. Ti také dostanou po absolvování třetí dávky poukazy ve výši 500 eur. Z této věkové kategorie není očkováno 380 tisíc lidí. Jejich motivace spočívá v tom, že dostanou poukazy za první dávku vakcíny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články