Svrčinová: Nechceme nic uzavírat. Současná opatření by měla být dostačující

Počty pozitivních testů na covid-19 stoupají každým dnem nejen v Česku, ale téměř v celé Evropě. Lockdown se ale zatím stále nechystá.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Rychlost šíření koronaviru v Evropě začíná být znovu znepokojivá. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je počet hospitalizací vyšší v zemích, kde je proočkovanost obyvatelstva nízká. V Česku je plně očkovaných zhruba 57 procent lidí. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová má za to, že stát udělal vše pro to, aby přesvědčil občany k vakcinaci. V rozhovoru pro iDNES však přiznala, že nedokáže vysvětlit, proč například Polsko, které má menší proočkovanost, je na tom aktuálně výrazně lépe.

Karanténa pro očkované nebude

Naopak Slovensko se podle Svrčinové dostává do kritické situace a důvodem je zřejmě fakt, že obě dávky vakcíny má jen asi 42 procent obyvatel. Stávající opatření by měla být podlé šéfky hygieny dostatečná na to, aby odvrátila v Česku ty nejhorší scénáře. Za nejúčinnější považuje Svrčinová nošení respirátorů ve vnitřních prostorách. „My určitě nechceme nic uzavírat,“ zdůraznila v souvislosti s možným dalším lockdownem. Zároveň ale přiznala, že je nutná spolupráce občanů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mytí rukou

Podle hlavní hygieničky by si měl každý uvědomit, jak je důležité dodržovat rozestupy, nosit respirátor a také si mýt a dezinfikovat ruce. „A dojít si na očkování,“ dodala. Právě vakcína je podle Svrčinové tím hlavním důvodem nižšího počtu hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče oproti loňskému roku. Zavedení povinné karantény pro očkované po styku s nakaženým není na pořadu dne. Do izolace nejdou lidé s vakcínou ani v okolních státech. Svrčinová považuje za prokázané, že nakažený očkovaný člověk vylučuje virus velmi rychle a je tak neinfekční pro ostatní po kratší době.

Čtyřicet procent lidí hygieně neodpovídá

Šíření nákazy mají pomoci také kontroly bezinfekčnosti na veřejných místech. Zaměřeny jsou na restaurace, kina nebo divadla. Stoupající trend pozitivních testů je aktuálně i mezi dětmi. Tato kategorie vykazuje za poslední týden incidenci mezi 700 a 900 nakaženými na sto tisíc obyvatel. Svrčinová ale nevidí východisko v plošném testování, podle ní je naopak účinná cesta testovat cíleně v místě nákazy. Dodala, že školy se zatím od začátku školního roku kvůli covidu-19 ve velkém uzavírat nemusely.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Děti ve škole

Hygienické stanice rozhodly o uzavření pouze šesti škol. Pozitivně testovaných dětí je od září evidováno necelých sedm tisíc, do karantény pak muselo skoro čtyřicet tisíc dětí. Svrčinová dále přiznala, že kvůli vysokému nárůst nakažených dochází k problémům s trasováním. Důvodem je i to, že lidé hygienickým stanicím nezvedají telefon. Pracovníci hygien se dovolají jen zhruba šedesáti procentům lidí. Hygiena na to reaguje nasazením více zaměstnanců a s trasováním pomáhají také hasiči, kteří se zaměřují hlavně na dohledávání kontaktů lidí nad 65 let, hospitalizovaných a zdravotníků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články