Stahuje se nad Babišem smyčka? Chystaná novela o střetu zájmů ho připraví o média

Vláda Petra Fialy chystá novelu o střetu zájmů. Expremiér Andrej Babiš by se kvůli ní musel zbavit médií ve svém svěřenském fondu, kam patří i Mafra.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vláda Petra Fialy chystá novelu zákona o střetu zájmů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by se kvůli ní musel zbavit médií, která má uložena ve svém svěřenském fondu. Předloha počítá ještě s několika dalšími změnami. Týkají se třeba přístupu firem politiků k veřejným zakázkám nebo možnosti nahlížet do majetkového přiznání veřejných činitelů.

Ministři dotčených resortů už se kauzou zabývají

V aktuálním vydání Týdeníku Forum24 je text na základě analýzy společnosti Datlab. Ukazuje, že do vydavatelství Mafra, které patří bývalému premiérovi Andreji Babišovi, nateklo hlavně díky inzerci 140 milionů korun, které tam poslalo 377 veřejných institucí. Dokonce mezi nimi nechyběla ani ministerstva. Ministr kultury Martin Baxa deníku Forum24 potvrdil, že bude situaci řešit. Miliony do Mafry proudily i přesto, že to odporuje zákonu o střetu zájmů.

iZdroj fotografie: Mafra
Sídlo Mafry v Praze

Kauzou se zabývá i ministryně obrany Jana Černochová. Podle ní ale nebude tak jednoduché celou věc vyřešit. „Dohledat kontrakty mezi ministerstvem obrany a Mafrou je složitější, než se zdálo, a bude to bohužel ještě chvíli trvat. Chci mít jistotu, že to není někde schované například mezi fakturami státních podniků,“ uvedla. Právě její resort přitom utratil v Mafře ve sledovaných letech 865 tisíc korun.

Důležitá je úprava slovních spojení v zákoně

Zásadní změna, která vede k přísnějšímu výkladu zákona, spočívá v drobné úpravě slovníku v zákoně. Dosud se zakazovalo angažmá v mediálních domech politikům, kteří byli v pozici ovládající osoby firmy. Výklad tohoto sousloví v české legislativě však dosud umožňoval, aby představitelé politické moci uplatňovali vliv v médiích prostřednictvím svěřenských fondů. Novela však místo termínu „ovládající osoba“ zavádí spojení „skutečný majitel“.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Andrej Babiš

Návrh jsme psali obecně, nejde jen o Andreje Babiše. Jde o libovolného politika, který se může ocitnout v takové situaci,“ uvedl pro Aktuálně hlavní autor návrhu Jakub Michálek. Podle novely by média nesměli vlastnit poslanci, senátoři, ministři nebo jejich náměstci. Pokud by novela vstoupila v platnost, musel by Babiš do 60 dnů ukončit činnost svých médií, nebo se vyvázat z veškerých právních vztahů s vydavatelstvím Mafra, například ho prodat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články