„Miliardy na pomoc s dopady pandemie se vyhazovaly z helikoptéry“, říká Síkela. Stát podpořil PPF, CPI, RegioJet

Obnovení kompenzačních covidovách programů pro firmy a podnikatele má v rukou nová vláda. Kvůli nevyplacení náhrad v gastronomii je v ohrožení existence třetiny trhu.

i Zdroj fotografie: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
                   

Stát rozdával covidové kompenzace firmám a podnikatelům neúčelně, domnívá se nový šéf ministerstva průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN). Na dotace, podle něj, dosáhly velké firmy, které pomoc nepotřebovaly. Jestli ještě nějaké kompenzace stát bude vyplácet, zaměří se na podnikatele, kteří si bez takové podpory neporadí, ale budou muset prokazovat životaschopný byznys model. Když to nebude nezbytně nutné, stát podle Síkely, už žádné peníze plošně neposkytne.

Miliardy budou chybět

Obnovení kompenzačních programů Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady, které předešlé vedení ministerstva připravilo s profesními svazy, má v rukou nový kabinet. „Za mého předchůdce se vyhazovaly miliardy na pomoc s dopady covidové krize z helikoptéry. Očividně se při jejich rozdávání jen minimálně bral ohled na to, jestli peníze budou využity účelně a jestli skutečně pomohou těm, kteří to nejvíc potřebují. A teď nám ty peníze samozřejmě budou chybět,“ řekl Síkela ve sněmovně.

iZdroj fotografie: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Jednání

Některá odvětví jsou kvůli vládním omezením a nevyplácením náhrad v kritické situaci. Víme o konceptech, formátech, které z té situace těžily, jako jsou fastfoody a další. Drtivá většina je ale omezená a nemá příjmy. Třetina trhu je v kritické situaci, kdy opravdu zvažuje, zda ukončí činnost nebo opustí sektor gastronomie,“ cituje iRozhlas garanta projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera. 

Peníze šly velkým firmám

Podnikatelům, kteří měli propad tržeb o polovinu, stát z obou covidových programů přispěl celkem zhruba 15 miliard. Podle Síkely pomoc šla zejména velkým firmám, nikoli malým a středním podnikatelům. „Peníze dostali primárně ti velcí, kteří nebyli ve ztrátách, mají rezervy. Ti velcí, kteří možná kdyby se jim něco nekompenzovalo, tak by měli menší zisky, ale určitě by to přežili. Takže nám ty peníze teď chybí a já za sebe říkám, že pokud to nebude absolutně nutné, my nebudeme rozdávat peníze plošně,“ prohlásil Síkela před poslanci.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Jozef Síkela s premiérem ČR

Mezi příjemci 65 milionů z obou covidových výzev, byla podle serveru Aktuálně třeba společnost Bestsport ze skupiny PPF, která vlastní O2 arenu, multifunkčním centrum O2 universum a Stages Hotel Prague. Nebo také firma Lagardère Travel Retail, pod kterou patří provozovny Relay, Mr. Baker, Costa Coffee či pekařství Paul. Podporu 65 milionů korun dostaly také společnosti CPI Hotels, Regiojet, Paradise Casino Admiral, Orea Hotels a České aerolinie. Na 55 milionů dosáhly i oděvní řetězce New Yorker a C&A Moda.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články