Státní zastupitelství znovu žádá o vydání Babiše. Sněmovna rozhodne o tom, jestli půjde premiér do vězení

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo pokračuje. Dosluhující premiér Andrej Babiš by mohl být vydán k trestnímu stíhání. Spis už dostal mandátový a imunitní výbor Sněmovny.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Případ se týká údajného dotačního podvodu. Členové výboru teď mají tři týdny na to, aby se s dokumentem seznámili. Babiš veškerou vinu v kauze Čapí hnízdo opakovaně odmítá a tvrdí, že stíhání má politický podtext a je na objednávku. O zpřístupnění spisu požádal výbor státního zástupce Jaroslava Šarocha asi před měsícem. Informovala o tom CNN Prima News.

Pro seznámení se spisem budou platit přísná pravidla

Místopředseda výboru Milan Feranc řekl, že členové budou mít spis k dispozici ve Sněmovně od středečního rána ve všední dny až do středy 29. prosince. Všichni prý projevili zájem do něj nahlédnout. Dokumenty jsou k vidění v určené místnosti ve Sněmovně a poslanci musí dodržovat některá režimová opatření. V místnosti bude moci být vždy jen jeden a bude se muset zapsat. Členové výboru u sebe také nesmí mít mobilní telefony nebo fotoaparáty.

iZdroj fotografie: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Poslanecká sněmovna

Součástí spisového materiálu je i znalecký posudek. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch zadal soudnímu znalci, aby ověřil, jestli byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Babišova syna. Ten byl v kauze původně také obviněn, jeho stíhání ale bylo později zastaveno. Babiš mladší měl během zářijového výslechu zpochybnit, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je pravý.

Babiš byl Sněmovnou vydán ke stíhání už dvakrát

Podle Ference by měl výbor v projednávání žádosti státního zástupce o Babišovo vydání pokračovat v lednu. Babiš byl v říjnu opět zvolen poslancem a imunita se mu tím obnovila v plném rozsahu. Jeho stíhání je přerušeno a o vydání teď musí znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení. Ta Babiše už dříve vydala ke stíhání dvakrát. Nejprve v září 2017 a potom v lednu 2018 už v novém složení. Kromě Babiše je v případu obviněna i jeho ex poradkyně Jana Nagyová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Firma Agrofert

V kauze jde o to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. Na konci roku 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele. Později získalo 50milionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie měly patřit Babišovým dětem a partnerce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila a premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články