Strach z omikronu sílí, umírá více dětí. Epidemiolog Maďar prosí vládu, aby zpřísnila opatření přes svátky

Země v Evropě kvůli strachu z koronavirové varianty omikron začaly výrazně zpřísňovat protiepidemická opatření. Přichází další bouře, varuje Světová zdravotnická organizace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru podle údajů ministerstva zdravotnictví v posledních týdnech zpomalila. V Česku ale zatím neudeřila plnou silou rychle se šířící varianta omikron, která má neobvykle vysoký počet mutací na rozdíl od předchozích variant viru. Odborníci se omikronu obávají. Žádají vládu, aby razantně zpřísnila protiepidemická opatření během vánočních svátků. Kabinet ve středu omezil počty lidí u stolu na 4, v restauraci na 50 a na hromadných akcích. V zemi končí 25. prosince nouzový stav a vláda nebude žádat sněmovnu o jeho prodloužení.

Zvýšila se dětská úmrtnost

Před statistickými daty, která o omikronu přicházejí z Jihoafrické republiky, kde varianta byla poprvé objevena, varuje epidemiolog Rastislav Maďar. „Prosím vládu, aby dnes zvážila přísnější protiepidemická opatření. Informace o úmrtí třiapůlkrát více dětí v Jihoafrické republice než v jiných předchozích vlnách nemůžeme brát na lehkou váhu. Rychlé vpuštění omikronu bez větších překážek do populace je však nežádoucí i z dalších důvodů,“ napsal epidemiolog na twitteru.

V Jihoafrické republice se od prvního výskytu varianty omikron výrazně zvýšila dětská úmrtnost s covidem-19. Podle dat projektu The Coronavirus in Kids tam zemřelo za posledních 12 dní s covidem 21 dětí. To představuje 3,5násobný nárůst oproti předchozím koronavirovým vlnám, ke kterým v Jihoafrické republice v minulosti došlo. Strašák omikron obchází celý svět. Evropský šéf Světové zdravotnické organizace Hans Kluge varoval země, aby se připravily na významný nárůst případů.

Přichází další bouře

Podle Klugeho je už omikron dominantní variantou v několika evropských zemí, včetně Dánska, Portugalska a Velké Británie. „Vidíme, že přichází další bouře. Během týdnů bude omikron dominovat ve více zemích regionu a přijde ještě větší nápor na už tak zahlcené zdravotnické systémy,“ cituje ho deník The Guardian. V mnoha evropských zemích už kvůli strachu z omikronu dochází k výrazným zpřísněním epidemických opatření. Česká vláda příliš nepřitvrdila, omezila počty lidí u stolu, v restauracích a na akcích.

O prodloužení nouzového stavu vláda sněmovnu nepožádá. Přestože řada odborníků na ni naléhala, aby tak učinila. „Letošní vánoční svátky bez nouzového stavu mohou zásadně ovlivnit šíření covidu v Česku podobně jako minulý rok. Je to velice riskantní, řekl místopředseda Vědců z Učené společnosti ČR a biochemik Libor Grubhoffer v CNN Prima News. „Čísla klesají, ale máme tu omikron. Doufejme, že až se tohle začne rýsovat, tak i vláda zatáhne za brzdu. Bohužel za ní zatáhne pozdě,“ prohlásil imunolog Václav Hořejší.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články