Místo původu covidu potvrzeno. Prvním nakaženým byl ale někdo jiný, než se předpokládalo

Polovina prvních případů viru, který způsobil celosvětovou pandemii, je spojená s tržištěm ve Wu-chanu. Hostitelem viru jsou podle nové americké studie patrně netopýři.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

S překvapivou zprávou o zdroji viru, který způsobil celosvětovou pandemii, přišla nová americká studie. Podle ní první člověk nakažený covidem-19 byla prodavačka, která pracovala na tržišti v čínském městě Wu-chan. Původ viru SARS-CoV-2 není ani po dvou letech celosvětové pandemie jasný, píše agentura Reuters. Ve společné studii vědců z Číny a Světové zdravotnické organizace se uvádí, že se virus přenesl na člověka pravděpodobně ze zvířat, prostřednictvím obchodu s divoce žijícími druhy.

Prvním nakaženým nebyl účetní

Dlouhou dobu byl za prvního nakaženého covidem-19 označován jednačtyřicetiletý účetní. Příznaky choroby se u něj poprvé objevily 16. prosince 2019, tedy o několik dní později, než se předpokládalo, napsal v nové studii šéf oddělení ekologie a evoluční biologie na Arizonské univerzitě Michael Worobey. Omyl způsobil fakt, že dotyčný muž krátce předtím 8. prosince vyhledal lékařskou pomoc kvůli problémům se zuby, píše server Echo24.

„Symptomy byly u něj zaznamenány až poté, co byly příznaky nemoci zjištěny u lidí pracujících na wuchanském tržišti. Prvním známým případem je tak prodavačka mořských produktů z tohoto trhu, u níž nemoc začala 11. prosince,“ uvádí tým kolem Worobeye ve studii, která byla ve čtvrtek zveřejněna v prestižním časopise Science. Infekce účetního z Wu-chanu přispěla ke spekulacím, že nový typ koronaviru unikl z tamní laboratoře. To se stalo i zdrojem napětí mezi USA a Čínou.

Hostitelem viru jsou netopýři

K důkladnému zvážení hypotézy o tom, že vir unikl právě z wuchanské laboratoře, vyzvala v květnu v článku v Science skupina patnácti expertů, mezi kterými byl i virolog Worobey. Jeho nový výzkum, při němž analyzoval případy ze dvou wuchanských nemocnic, ale hypotézu nepotvrdil. Ve studii expertní tým kolem Worobeye přináší důkazy podporující teorii nákazy člověka od zvířete na wuchanském tržišti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid křivka

Ve Wu-chanu strávil tým vědců Světové zdravotnické organizace spolu s čínskými experty čtyři týdny. Dospěli k závěru, že virus SARS-CoV-2 je patrně přírodního původu a jeho hostitelem měli být netopýři. Na člověka se podle nich mohl přenést přes mezihostitele. „V tomto jedenáctimilionovém městě je polovina prvních případů spojena s místem o velikosti fotbalového hřiště. To by se dalo těžko vysvětlit, pokud bychom tvrdili, že epidemie nezačala na tomto tržišti,“ uvedl Worobey.

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články