Supervarianta viru nakažlivé delty a omikronu je na obzoru, varuje šéf Moderny

Vznik supervarianty by nebyl překvapením. Začátkem roku se spojila varianta alfa s betou. Tyto koronavirové varianty ale nebyly tak rizikové jako ty, které dominují nyní.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na možnost vzniku nové varianty covidu-19 upozornil šéf farmaceutické společnosti Moderna Paul Burton. Kdyby koronavirové varianty omikron a delta nakazily někoho současně, mohla by podle něho vzniknout nová supervarianta viru. Obvykle se vyskytuje při nákaze jen jeden kmen, ale ve výjimečných případech mohou udeřit dva současně. Když infikují stejnou buňku, mohou si vyměnit DNA a vytvořit zcela novou variantu.

Dominuje zatím delta

Propojení covidových variant je podle vědeckých expertů možné. Vyžaduje však specifické podmínky. Dosud byly zaznamenány pouze tři kmeny koronaviru, které vznikly výměnou genů, uvedla CNN Prima News. Většinou vznikají mutace, které vytvářejí další varianty, náhodně. Burton řekl, že vzhledem k šíření omikronu a delty ve Velké Británii je pravděpodobné že se viry spojí. Jen dva týdny po prvním případu omikron už dominuje třeba v Londýně.

Dominující variantou je nyní vysoce nakažlivá delta. Britští odborníci předpovídají, že do konce roku to už bude omikron. Tím, že obě varianty jsou zásadně zastoupené v populaci, zvyšuje riziko, že si vymění geny a vznikne nová supervarianta. „Zejména lidé s oslabenou imunitou mohou být nositeli obou typů viru. Existují podobné údaje z Jihoafrické republiky,“ cituje Burtona Daily Mail s tím, že podobný jev nevylučuje ani v Evropě.

Sloučila se už alfa s betou

Riziko, že se obě varianty koronaviru spojí, se zvyšuje, když se epidemie vymkne kontrole, jako třeba minulou zimu ve Spojených státech. V Británii má variantu omikron v současné době přibližně každý pátý nakažený. Zbytek má deltu. Na většině míst se ale vyskytuje vždy pouze jedna dominantní varianta. Podle vědců laboratoře zatím zaznamenaly pouze tři varianty vyvolané sloučením dvou jiných mutací. Nevedlo to ale k dramatickému zhoršení epidemie nebo ke vzniku nebezpečnější varianty.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Rentgen plic

Sloučila se například začátkem roku varianta alfa s betou. Nakazilo se jen minimum lidí a supervarianta vymizela. Při vzniku nových variant covid spoléhá na náhodné mutace. Dochází k nim, když se kopie viru přizpůsobují, aby mohly obejít imunitu.  Ve většině případů jsou podle serveru tyto odlišnosti neškodné. Podle vědců omikron vznikl při přetrvávající infekci u osoby s oslabenou imunitou zřejmě u pacienta s HIV. Právě to viru umožnilo několikrát zmutovat. Zatím ale vědci mají málo dat o této variantě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články