Evropa se učí žít s covidem. Řada zemí se chystá rozvolňovat

Téměř po dvou letech od vyhlášení světové pandemie uvažuje mnoho státu o nové strategii. Považovat covid-19 za sezónní nemoc.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Covidu-19 se už mnoho měsíců podřizuje téměř celý svět. Kvůli viru se zavíraly školy, obchody, služby i celé země. Díky dostupnosti vakcín proti koronaviru, a tím snížení jeho schopnosti způsobovat vážné stavy, ale řada zemí mění přístup k onemocnění. To podporuje také aktuální omikronová vlna, která probíhá v Evropě. Mutace je sice velmi nakažlivá, ale méně nebezpečná než předchozí varianty. Onemocnění už tolik neparalyzuje zdravotní systém a tím celou společnost. I z toho důvodu už koronavirus řada odborníků prohlašuje za endemický.

Je čas na postpandemický svět

Onemocnění covid-19 podle expertů nikdy nezmizí, ale budeme schopni s ním žít stejně jako s chřipkou. Jak připomíná Blesk, oficiálně bude ukončena až ji odvolá Světová zdravotnická organizace (WHO). V mnoha státech, kde není vysoká proočkovanost, způsobuje covid-19 stále velké potíže. Naopak Španělsko už v první polovině ledna oznámilo, že mění strategii a chystá se rozvolňovat. Země, která zažila jeden z nejtvrdších lockdownů v Evropě, kdy lidé nemohli ani na procházky do přírody, už nechce mít žádné omezení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace

Podle španělského premiéra Pedra Sancheze je načase začít nastavovat postpandemický svět. K podobnému kroku se rozhodla také Velká Británie. Premiér Boris Johnson ohlásil rozvolňování minulý týden. Od 27. ledna země ruší všechna opatření, včetně nošení roušek. Od 11. února pak čeká uvolnění pravidel i na turisty. Ti plně zaočkovaní nebudou potřebovat pro vstup do Velké Británie test. Ruší se covid pasy a v budoucnu také izolace nakažených. Johnson zmínil, že ani lidé, kteří mají chřipku, do karantény nemusí.

Očkovat by se mělo jednou ročně

Ke zrušení téměř všech opatření přistoupilo také Irsko. Premiér Micheál Martin oznámil, že povinné zůstávají jen roušky v obchodech a MHD. Jak uvedl server BBC, Irsko velmi rychle přešlo omikronovou vlnou a lidé se rychle očkují třetími dávkami. Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nedávno naznačil, že by chtěl, aby se Česko vydalo podobnou cestou. Tedy, že onemocnění covid-19 bude vnímáno jako běžná nemoc. Podle šéfa resortu by měl vzniknout celoevropský rámec, jak s koronavirem bojovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

To se má týkat i pravidelného očkování. Právě v otázce vakcíny jsou ale mezi státy Evropské unie velké rozdíly. Zatímco Portugalsko má plně naočkováno téměř 90 procent populace, v Bulharsku dostalo vakcínu jen necelých 30 procent lidí. Očkování má přitom podle expertů hrát důležitou roli, aby se onemocnění udrželo v endemické formě. Vakcína by se měla, stejně jako u chřipky, aplikovat jednou ročně na podzim. Očkovací látka by měla pokrýt širší škálu variant covidu-19.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články