Takové vánoční svátky ještě Staroměstské náměstí nezažilo. Lidi nejsou a místo stánků je tam jen ozdobený strom a betlém

Letošní advent je po celém světě jiný než v dřívějších letech. Kvůli epidemii koronaviru totiž města zrušila vánoční trhy a náměstí tak zejí prázdnotou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

I když se o této možnosti spekulovalo, málokdo věřil tomu,že by vánoční trhy opravdu letos nebyly. Jenže vláda Andreje Babiše překvapila a zakázala je jen několik dnů před jejich otevřením. Prodejcům i majitelům stánků, kteří jim je pronajali, tak vzniknou obrovské škody. Například provozovatel trhů v Praze, firma Taiko, čeká ztráty několika desítek milionů korun. Informovaly o tom Novinky.

Zasažení jsou prodejci po celé republice

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí přitom patří k těm největším v Praze a jsou také každý rok nejoblíbenější adventní atrakcí pro návštěvníky metropole. Před dvěma lety je dokonce prestižní britský list The Times zařadil mezi pětici nejlepších vánočních trhů v celé Evropě. Trhy měly být původně otevřené až do 6. ledna. Vláda je ale v rámci boje proti šíření covidu od 26. listopadu zakázala a to nejen v Praze, ale po celém Česku.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Lukáše Altmana
Vánoční trhy v Brně

Náklady jen na odvoz stánku ze Staroměstského náměstí budou stát statisíce korun, dalších několik desítek milionů spolkla samotná příprava trhů. Potvrzuje to Libor Votruba, předseda představenstva firmy Taiko: „Je to pro nás likvidační. Počítáme ztráty a opravdu nevíme, jestli budeme schopni přežít, protože jsme zasaženi už druhým rokem. Jak my, tak prodejci jsme se modlili za to, aby se to letos povedlo.”

Některé trhy se přejmenovaly a mohou být dál v provozu

Jisté zatím nejsou ani slibované vládní kompenzace, které by pro prodejce měly dosahovat až 90 procent z nepokrytých nákladů. Pokud jde o provozovatele trhů, tam by měly dosahovat maximálně 70 procent. Většina prodejců ale má minimální náklady. Chystané kompenzace jim proto moc nepomohou. „Náklady se samozřejmě nevyrovnají prodeji, protože v nich nejsou počítány měsíce práce, které přípravám prodejci věnují,” dodal. Jen o kousek dál jsou ale trhy v provozu.

iZdroj fotografie: Hotelove / Creative Commons / CC BY-SA
Vánoční trhy

V horní části Václavského náměstí mohou trhovci prodávat dál, protože vedení Prahy 1 tyto trhy pořádá už několik let jako kulturní akci a na ty se zákaz nevztahuje. K podobnému řešení přistoupila i některá další města. Například v Mostě nahradily vánoční trhy zimní farmářské trhy. O něčem takovém prý ale provozovatel trhů na Staroměstském náměstí vůbec nezvažoval vzhledem k tomu, že jde o nejznámější trhy v republice. Nevylučuje ale podání žaloby.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články