Tereza Hlůšková, která byla vězněna tři roky v Pákistánu za pašování heroinu, se do vlasti vrátí už příští týden

Češka Tereza Hlůšková, která strávila několik let ve vězení v Pákistánu za pašování drog, se dostane na svobodu. Do Česka se vrátí příští týden.

i Zdroj fotografie: S vědomím Terezy Hlůškové / Facebook
                   

Podle předpokladů ministerstva zahraničí by k návratu Terezy Hlůškové z Pákistánu do České republiky mohlo dojít na konci příštího pracovního týdne. Mladá žena byla dlouho označována jako pašeračka drog a v Pákistánu si za tuto trestnou činnost odpykávala více než osm let vězení. Nakonec ale byla zproštěna obžaloby.

Ve vězení strávila tři příšerné roky

Tereza teď čeká na to, až bude z věznice propuštěna. Pracovníci zastupitelského úřadu v Islámábádu jsou podle svých slov připraveni zajistit jí ubytování, ve kterém může pobývat až do doby, než odletí ze země zpět do České republiky. Pákistánští celníci mladou ženu zadrželi v lednu 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru, v kufru v té chvíli měla devět kilogramů heroinu. V březnu 2019 pak tamní soud vynesl zdrcující verdikt.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Malá místnost vězení

Mladá žena dostala trest odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců. Navíc měla zaplatit tučnou pokutu. V dubnu se však proti rozsudku odvolala s tím, že byl v rozporu s fakty a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud se poté táhl ještě několik let. Až nyní se však dočkala osvobozujícího verdiktu a může opustit vězení, ve kterém podle Terezy panují naprosto otřesné podmínky.

Kdy Tereza vyjde z vězení, se zatím neví

Ministerstvo vnitra v těchto chvílích čeká na to, až pákistánské soudy dokončí procesní úkony. Mělo by to být otázkou několika dnů. Na konci týdne by měl být doručen písemný rozsudek odvolacího soudu. Mladá žena však ještě musí počkat, až jí vrátí zpět její osobní věcí a také cestovní pas. Ambasáda je dle informací serveru iDnes ve spojení s rodinou. Ta už řekla, že je připravena zakoupit letenku do Česka.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pákistánská vlajka

Zadržovaná Češka od začátku tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a o heroinu ve svém kufru neměla ani ponětí. Podle jejích slov jí ho tam musel někdo podstrčit. Místní média psala, že drogy, které se u Terezy našly, měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií, v přepočtu 19,5 milionu korun. Osvobozujícího rozsudku se 25letá žena dočkala v pondělí 1. listopadu. Server Novinky uvedl, že termín jejího propuštění zatím nebyl stanoven.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články