Chcete se před svátky otestovat na covid? Je nejvyšší čas. S nedostatkem termínů se potýkají velká i malá města

Řada lidí se rozhodla před Vánoci otestovat na covid-19. Pro některé je důvodem návštěva blízkých, další se chystají vyrazit na svátky do zahraničí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zájemci o test na covid-19 mohou v těchto dnech narazit na problém. Jak informuje server ČT24 z registračních systémů i z vyjádření laboratoří a nemocnic vyplývá, že v některých městech už nejsou k dispozici žádné termíny. Vliv na zvýšený zájem mají hlavně blížící se Vánoce, kdy se lidé chtějí nechat otestovat před návštěvou svých blízkých, protože i očkovaní lidé mohou vir přenášet.

Nepomáhá ani zvýšení kapacity

To potvrzuje i mluvčí společnosti GHC Genetics Michal Mikšík, podle kterého se zvyšuje poptávka také kvůli cestování do zahraničí. Firma GHC Genetics provozuje sedm testovacích center v hlavním městě a předvánoční rezervace má téměř zaplněné. V nejbližších dnech předpokládá naplnění kapacity také společnost Citylab, která provozuje testovací místa po celé republice.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test na covid-19

Nedostatek termínů na testování na covid-19 hlásí také nemocnice. Například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze nabízí testování do středy 22. prosince, ale tento den už je plně obsazený. Městská poliklinika v Praze je na tom stejně, i přestože testuje i ve čtvrtek 23. prosince. A podobná situace je také i v menších městech. Nemocnice AGEL v Říčanech například kvůli zvýšenému zájmu navýšila kapacity a testovat bude i v neděli. Přesto už jsou všechny předvánoční termíny obsazeny.

Děti se otestují ve školách

Problémy najít volný termín budou mít zájemci také například v Rumburku nebo v Břeclavi. Poliklinika na jižní Moravě nemá na příští týden žádný volný termín na PCR test. Zvýšený zájem zaplnil kapacitu i v Děčíně nebo v Rokycanech. Testovací místa proto vyzývají případné další zájemce, aby si zarezervovali svůj termín co nejdříve.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování

Kapacita záleží na lokalitě a navíc se může podle vyjádření testovacích míst měnit každou hodinu. Testování čeká před vánočními svátky také děti. Jak informoval server Novinky ve školách se žáci otestují v pondělí 20. prosince. Navíc mohou krajské hygienické stanice rozhodnout podle ohniska nákazy o testování i v dalších dnech v předvánočním týdnu. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví slibovalo, že testování ve školách proběhne v den poslední výuky, tedy 22. prosince.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články