Testy ve školách odhalily, které děti jsou covidem nejvíce zasažené

V jednom dni bylo provedeno 1,45 milionu testů žáků a zaměstnanců škol. Na covid-19 se museli testovat také očkovaní vakcínou proti covidu.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Epidemie koronaviru postupně roste. Státní zdravotní ústav uvedl, že varianta omikron tvoří již více než 50 procent případů. Podle dat z laboratoří ve větších městech to může být až téměř 79 procent. Odborníci očekávají velký nárůst počtu nových případů. Dosáhnout může až 50 tisíc nově pozitivních za den. V rámci vládních protiepidemických opatření se testuje dvakrát týdně ve školách, což se od příštího týdne změní. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se od 17. ledna budou školy testovat opět jen jednou týdně.

Výuka s rouškami a respirátory

Dosavadní testování ukázalo, že se nákaza více šíří na středních školách než na základních. Podle informací ministerstva zdravotnictví bylo v rámci plošného testování 3. ledna provedeno více než 1,45 milionu testů mezi žáky, pedagogy a ostatními zaměstnanci škol. U žáků testování odhalilo celkem 1 236 pozitivních případů konfirmovaných metodou PCR. U pedagogů a zaměstnanců bylo potvrzeno 177 pozitivních případů. Průběžné výsledky testování za čtvrtek zatím ukazují 3 379 pozitivních případů a čeká se na jejich ověření.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žáci v lavicích

Test ve školách podstoupili všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo měli koronavirus v posledním půlroce. Další kolo testování bylo v pondělí a opět bude ve čtvrtek. Když test odhalí výskyt covidu-19, postupuje se jinak, když se to stane při pondělním odběru a jinak, když při čtvrtečním. Zatímco v pondělí se v takovém případě pro zbytek třídy nic nezmění, ve čtvrtek nastoupí spolužáci pozitivně testovaného do zvláštního režimu výuky s rouškami nebo respirátory a následným každodenním testováním.

Příští týden jen jeden test

Když PCR test nepotvrdí pozitivní antigenní test, vrátí se třída do běžného provozu. V opačném případě děti musí do karantény. Podle údajů ministerstva mělo v pondělí 3. ledna pozitivní antigenní test 3885 žáků z více než milionu. U zaměstnanců to bylo 526 ze 184 tisíc testovaných. Po ověření testem PCR bylo pozitivních 1236 dětí a 177 zaměstnanců. V druhém kole testování ve čtvrtek testy prokázaly nákazu u 2 964 dětí a 415 u zaměstnanců. Zatím ale nejde o konečné počty, protože zhruba 5 procent ještě nedodalo výsledky.

Nejvíce promořená je nejstarší věková skupina dětí od 16 do 19 let, kde byla záchytovost na 100 tisíc obyvatel 141,7. Nejméně pak děti na prvním stupni základních škol, a to 106,9. Podobně dopadly výsledky testování i u zaměstnanců škol. Na základních školách testy zachytily 39,2 pozitivních zaměstnanců na 100 tisíc, na středních školách to bylo přes 234. Ministr Válek v pondělí řekl, že od 17. ledna se bude ve školách testovat jen jednou týdně, píše server TN. Pozitivní antigenní test bude ověřen PCR metodou. Karanténa a izolace potrvá pět dnů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články