Tlak na očkování způsobil fronty na hodiny. Babiš chce navýšit kapacity a vrátit se k starému způsobu očkování

Očkovací centra v posledních dnech zažívají obrovský nápor. Velkou měrou k tomu přispěly nové vládní restrikce, které neočkovaným lidem takřka stoply společenský život.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ve vestibulu pražského Hlavního nádraží se každý den tvoří desítky metrů dlouhá fronta. Lidé tam čekají na jednodávkovou vakcínu proti covidu. Jde většinou o ty, kteří až dosud patřili spíše k odpůrcům. Nová opatření je teď ale donutila změnit názor, aby mohli alespoň trochu normálně žít a třeba také cestovat. Informaci přinesl web Echo24.

Zájem o vakcínu roste, i u dosavadních odpůrců

O očkování proti covidu je nebývalý zájem. Podle dat za středu bylo registrováno téměř 107 tisíc lidí. Tisíce zájemců chodí denně do center, která očkují bez registrace, čekají tam ale často i několik hodin. Premiér Andrej Babiš chce navýšit kapacity a otevřít v Praze a v Brně nová očkovací centra. Obě tato města mají vyšší proočkovanost, naopak nižší je v příhraničí, menších obcích, na jihu a západě Čech, na severní Moravě a ve Slezsku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

V pondělí se otevře nové očkovací centrum v Praze v obchodním centru na Černém Mostě, které bude provozovat Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Premiér Andrej Babiš tam všechny zájemce osobně pozval: „Já bych chtěl všechny vyzvat, aby chodili na Chodov, to je nejlepší očkovací centrum bez registrace, dokáží očkovat až 1200 lidí denně,“ uvedl. Smlouvu v obchodním centru se podle něj podařilo prodloužit do března. 

Lidé po očkovacích týmech házejí i kameny

Jedno z největších očkovacích center bez registrace je na pražském hlavním nádraží. Tvoří se tam ale dlouhé fronty a čekání se protahuje až na několik hodin. Podává se tam jednodávková vakcína, která lidem vyhovuje hlavně proto, že covidový certifikát jim platí už 14 dní po aplikaci. U dvoudávkové vakcíny musí čekat tři týdny na druhou dávku a další dva na platnost certifikátu. Podle nových studií ale ochrana touto jednodávkovou vakcínou po dvou měsících o dost klesá.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Očkovací centrum

Plně očkovaných je 58,8 procenta populace a 67,5 procenta těch, kteří jsou ve věku nad 12 let. Zájem o očkování stoupá, za poslední měsíc bylo podáno 1,1 milionu dávek vakcíny. V jednotlivých krajích a okresech se proočkovanost liší. Do nejméně proočkovaných míst vysílají kraje očkovací týmy. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ale řekla, že v Moravskoslezském kraji po nich lidé házeli kameny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články