Třetí dávka vakcíny proti covidu opravdu funguje. Vědci přinesli výsledky rozsáhlé studie

První velká studie, která zkoumala účinnost posilujícího očkování proti covidu-19, přinesla dobré zprávy. Třetí dávka vakcíny ochrání před těžkým průběhem nemoci až 93 procent lidí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přeočkování dokonce chrání i proti variantě delta. Výsledek zkoumání je podle expertů přesvědčivým důkazem, že deltu je možné kontrolovat pomocí současné generace vakcín a není tak potřeba složitě testovat a schvalovat nové preparáty. Studie byla prováděna v Izraeli, který začal jako první s posilovacími dávkami. Testy prošli nejprve senioři.
Výsledky jasně dokazují, že třetí dávka je vysoce účinná.

Výsledky jasně dokazují, že třetí dávka ochrání

Už první výsledky napovídaly, že účinky třetí injekce jsou velmi uspokojivé, výsledky však pocházely jen z omezeného množství dat. Izrael začal urychleně očkovat posilující třetí dávkou, protože v červenci musel čelit masivnímu šíření varianty delta. Ta především u seniorů dokázala částečně obejít imunitní ochranu, přestože byli dříve očkováni oběma dávkami. Úmrtnost však byla i přes agresivní deltu méně než poloviční. Informace zprostředkovala Česká televize.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V polovině července země zahájila očkování třetí dávkou s velkým náskokem před ostatními státy. Díky tomu se také podařilo shromáždit obrovské množství informací. Studie probíhala letos od 30. července do 23. září. Toto období se časově shoduje s většinou čtvrté izraelské vlny, která vygradovala právě v září. Tehdy přibývalo 10 000 nových případů a 30 úmrtí denně. Téměř všechny byly způsobeny variantou delta.

Vakcína Pfizer chrání i proti samotné nákaze

Vědci porovnávali 728 321 osob, které dostaly tři dávky vakcíny Pfizer, se stejným počtem osob, které obdržely pouze dvě injekce totožné látky. Druhá skupina byla vybrána tak, aby se co nejvíce shodovala s první. Tedy včetně věku, pohlaví, místa bydliště, zdravotního stavu a známého rizikového chování. Zásadním zjištěním studie bylo, že už týden po podání posilující dávky bylo riziko hospitalizace s covidem o 93 % nižší než u lidí, kteří třetí dávku nedostali.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ukázalo se, že třetí dávka také velmi silně chránila proti těžkému průběhu onemocnění, účinnost byla vyšší o 92 procent. Překvapivé byly i výsledky účinnosti proti samotné nákaze, byla o 88 procent vyšší. Proti nákaze s příznaky dokonce až 91 procent. Otázkou zatím zůstává, zda je ochrana po posilovací dávce trvalejší, než po původních dvou dávkách, o které je známo, že po půl roce slábne. Tím se budou vědci zabývat v následujících letech. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články