„U infikovaného stačí stát pár sekund a můžete se nakazit,“ varuje Prymula. Řekl, zda můžeme omikron chytit víckrát

Epidemiolog se domnívá, že se blíží doba, kdy se z koronavirové nákazy stane běžné respirační onemocnění. Neznamená to ale, že se nemůže objevit agresivnější varianta.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Epidemie koronaviru v Česku znovu sílí. Už tento týden počty nakažených atakují nové rekordy v řádu desítek tisíc potvrzených nákaz denně. Vrcholící vlna se neprojevila zatím nijak dramaticky v nemocnicích. Drtivá většina nakažených má variantu omikron, která je sice nakažlivější, ale většinou způsobuje mírnější průběh onemocnění. Podle bývalého ministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly, se lidé kvůli krátkodobé imunitě mohou nakazit opakovaně.

Nakazit se lidé mohou víckrát

Prymula upozornil, že se významně zkrátila délka, kdy lidé mohou být v blízkosti infikovaného a nenakazí se. „Nošení ochrany úst je dnes trochu odlišné než před dvěma lety. Řada lidí nosí respirátor více méně formálně. Když s ním ale manipulujeme – nasadíme si ho či sundáme – riziko nákazy je vysoké. Není to jako u původní varianty koronaviru, kdy se říkalo, že je k nákaze nutný kontakt 15 minut. U omikronu můžeme stát vedle nemocného jen pár sekund a můžeme se nakazit,“ cituje Prymulu CNN Prima News.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ochrana dýchacích cest

V populaci se podle Prymuly začala šířit i nová subvarianta omikronu, takzvaná dánská varianta. „Občas objevíme variantu, která má potenciál být nebezpečnou, ale jen některé se uplatní. Subvariant je obrovské množství, řekl epidemiolog. Pokud lidé prodělali covid-19 a měli variantu omikron, neznamená to prý, že se nemohou dánskou subvariantou nakazit. „Ten, kdo chytil omikron, může omikron chytit znovu. Imunita je poměrně krátkodobá,“ podotkl Prymula.

Může se stát běžným onemocněním

Zatím nejvíc jich bylo nově nakažných v úterý, kdy laboratoře, podle údajů ministerstva zdravotnictví, odhalily téměř 40 tisíc infekcí. „Jsme ve fázi poměrně urgentního růstu. Číslo, které je však nejvíc alarmující, je pozitivita testů. Nakažených může být ještě více. Nárůst tu bude,“ řekl Prymula pro televizi. „Vzhledem k aktuálním číslům určitě na vrcholu nejsme. Nechci spekulovat, liší se to podle země, opatření, kdo nákazu prodělal. Nárůsty budou a zda se zastavíme příští týden na 100 tisících, je spekulativní,“ uvedl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s příznaky

„Osobně si myslím, že když nyní překonáme dobu zhruba jednoho měsíce od nárůstu po pokles, uvidíme, že naše zdravotnická zařízení nejsou přetížena, nastane doba, abychom vážně uvažovali o tom, že se toto onemocnění stane klasickou respirační nákazou bez nějakých velkých doprovodných opatření,“ prohlásil. „Budeme ale muset být obezřetní a celosvětově monitorovat výskyt dalších variant. Věřme, že to bude optimistický závěr,“ dodal Prymula.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články