Ministr Gazdík souhlasí s výpovědí pro učitelku, která šířila ruskou propagandu

Šéf resortu školství Petr Gazdík oceňuje přístup ředitelky školy, která hodlá ukončit pracovní poměr s učitelkou vyjadřující se lživě k válce na Ukrajině.

i Zdroj fotografie: S vědomím Petra Gazdíka / Facebook
                   

O případu šíření ruské propagandy pedagožkou informoval server SeznamZprávy. Učitelka češtiny Martina Bednářová měla žákům 8. třídy na pražské Základní škole Na Dlouhém Lánu v hodině slohu přednášet o tom, že se v Kyjevě nic neděje. Situaci na Ukrajině zlehčovala, přestože ve třídě měla sedět jedna uprchlice z Ukrajiny. Děti pořídily podle SeznamZpráv z hodiny audiozáznam, ze kterého vyplývá, že učitelka šířila dezinformace.

Učitelé se mají řídit metodickými pokyny

Zděšena z toho byla i ředitelka školy Renata Riedlová, která ihned pedagožku nechala doma. „Musím říct, že jsem paní učitelce nařídila překážku na straně zaměstnavatele, aby už mezi děti do tříd nechodila,“ uvedla pro server SeznamZprávy s tím, že po Velikonocích s češtinářkou rozváže pracovní poměr. S takovým vyřešením situace souhlasí dle zjištění SeznamZpráv i ministr školství Petr Gazdík (STAN). Podle něj se učitelka zjevně neřídila metodickým pokynem, který v souvislosti s válkou na Ukrajině resort školství vydal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Učitelka ve škole

„Učitel má ctít fakta, ne pronášet propagandu v rozporu se zjevnými fakty. Ano, každý má právo na názor, ale nemá právo na lež,“ uvedl Gazdík pro server SeznamZprávy. Podle něj ministerstvo dalo školám metodické pokyny, jak o konfliktu děti informovat. K podobnému případu totiž nedošlo poprvé. Podle šéfa resortu řešilo ministerstvo podobné situace už na začátku ruské invaze na Ukrajiny, kdy nějaký učitel šířil dezinformace nebo xenofobní názory, uvádí dále server.

Učitel ze Soběslavi výpověď nedostal

O podobném případu informoval nedávno také server CNN Prima NEWS. Myšlenku ruského osvobozování Ukrajiny od nacistů hlásá učitel dějepisu ze soběslavského gymnázia. Marek Adam má být zároveň místopředsedou Aliance národních sil. Jde o stranu, která otevřeně podporuje ruskou invazi na Ukrajinu a požaduje vystoupení Česka z NATO i EU. Ředitel gymnázia Petr Lintner s názory pedagoga nesouhlasí, ale s jeho prací je spokojen, a proto ho vyhodit nehodlá.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soud

Podle něj škola nemá rozhodovat o tom, kde končí hranice svobody slova a začíná trestný čin. Do výuky jeho názory údajně nezasahují. Přesto ale čelí Adam trestnímu oznámení, které na něj podal náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Klíma (TOP 09). „Může se jednat o hlásání věcí natolik škodlivých, že může jít o trestnou činnost,“ uvedl pro server CNN Prima NEWS. Případ řeší Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články